Nieuwe windmolens Flevoland leveren miljoenen op, maar de inwoners profiteren er zelf nauwelijks van

VideoBewoners hebben amper inspraak bij de bouw van vier megawindparken in Flevoland. Ook profiteren ze nauwelijks van de verwachte miljoenenopbrengsten. Financiële participatie voor de ‘gewone man’ is met maximaal 2,5 procent van de investeringssom ‘veel te weinig'. 

Dat stelt jurist Sanne Akerboom van de Universiteit Utrecht, vorig jaar gepromoveerd op inspraak en participatie rond windmolens. ,,De lokale bevolking krijgt wel de lasten maar nauwelijks de lusten van de windmolens.” Zij krijgt daarin bijval van Rob Rietveld, directeur van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NVOW).

  1. Lobby voor Lelylijn krijgt vervolg
    PREMIUM

    Lobby voor Lelylijn krijgt vervolg

    De lobby voor de Lelylijn, een spoor van Lelystad naar Groningen, krijgt op maandag 2 december een vervolg met een groots opgezet congres in Drachten. Zo’n vijftig bestuurders van gemeenten en provincies in Noord-Nederland en rond 500 andere belangstellenden worden er verwacht. Het congres is vooral bedoeld om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en een gezamenlijk standpunt te formuleren, zegt wethouder Anjo Simonse van Noordoostpolder.

Flevoland