Volledig scherm
Sybrand Buma kreeg ook doodsbedreigingen. © ANP

OM wil alsnog celstraf tegen 43-jarige man voor bedreigen politici

De 43-jarige Erik Jan H. moet alsnog vier maanden zitten voor het bedreigen van minister-president Mark Rutte en de fractievoorzitters Sybrand Buma en Gert Jan Segers. Althans, dat wil het Openbaar Ministerie. 

H. die oorspronkelijk uit Dronten komt, leidt al een paar jaar een zwervend bestaan en reist veel met de bus. Daardoor was het voor de politie lastig om hem te traceren Na een lange zoektocht werd H. uiteindelijk in een streekbus in Heerde opgepakt.

De rechtbank in Zutphen veroordeelde hem begin dit jaar tot acht maanden celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. Tijdens zijn proeftijd moest hij onder meer contact houden met de Reclassering, maar dat is niet goed gegaan. Dus wil het OM dat H. alsnog het voorwaardelijke deel van zijn celstraf uitzit: vier maanden.

Tussen mei en oktober 2017 was H. bezig om zijn WAO-uitkering goed geregeld te krijgen. Hij belde maar liefst 645 keer 112, op één dag zelfs 70 keer. Iedere keer tierde hij er flink op los. 'Kan Mark Rutte geliquideerd worden met een kogel door zijn bek? En of dat ook bij Buma en Segers kon worden gedaan?' Dat soort teksten kraamde hij toen uit.

Centralisten

Ook bedreigde hij de centralist van Marknesse en tegen een centralist van Hattem/Zwolle zei hij dat hij wist waar hij werkte en hem op zou wachten. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) bleef ook niet gespaard van bedreigingen.

De uitspraak is over twee weken.

Flevoland