Volledig scherm
Archieffoto Pierland. © Rob Voss

Overlast jeukrups flink verminderd dankzij regenbuien, eiland Pierland is weer bereikbaar

Het idyllische eilandje Pierland tussen Dronten en Nunspeet is weer bereikbaar voor vaartoeristen. De overlast van de eikenprocessierups is flink afgenomen.

,,De rupsen zijn weer hoog de bomen ingeklommen en gaan verpoppen in grote nesten’’, zegt eilandbeheerder Tjebbo van Dijk. ,,Als er nu vaargasten aankomen, pak ik mijn megafoon en vertel ik dat ze veilig aan land kunnen gaan aan de noord-westkant. Daar staan geen eiken, dus daar is de rups niet.’’

Kunstmatig

Pierland is één van de vijftien kunstmatig aangelegde plekken op het Veluwemeer die kunnen worden aangedaan door toeristenbootjes. De meeste eilandjes zijn eigendom van de gemeente Dronten. Zo ook Pierland, dat de vorm heeft van een hoefijzer, veel eikenbomen telt en één van de grotere eilandjes is. Het heeft 76 aanlegplaatsen voor recreatiebootjes.

Overlast

Coöperatie Gastvrije Randmeren beheert de eilandjes en onderhoudt ze. Eerder deze week zagen ze zich gedwongen het eilandje af te sluiten voor het publiek vanwege de enorme overlast van eikenprocessierupsen. ,,Het zijn er inmiddels zóveel dat ze niet alleen meer in de bomen zitten, maar zich ook over het gras bewegen. Het is gewoon niet veilig meer om op het eiland te verblijven’’, vertelde directeur Rita Braams maandag tegen de Stentor.

De overlast van de brandharen van de jeukrupsen is flink verminderd dankzij de vele regenbuien die de afgelopen dagen gevallen zijn. Van Dijk: ,,De haartjes zijn de grond in gespoeld. Ze waaien dus niet meer door de lucht. Maar als kleine kinderen in dat gras gaan ravotten, zullen ze nog wel last kunnen krijgen.’’ 

Flevoland