Peperdure racefietsen geroofd bij inbraak in Biddinghuizen: ‘Ik ben er misselijk van’
Update + VideoFoute boel. Wilfred Klamer beseft het direct als het inbraakalarm donderdagnacht drie meldingen afgeeft. Vijf minuten later is hij in zijn fietsenwinkel in Biddinghuizen. De etalage is leeg, twintig exclusieve fietsen zijn geroofd.
Delen per e-mail
,,De goedkoopste fiets is 3.000 euro, de duurste ruim 11.000 euro. Dit hakt er echt in. Ik ben er letterlijk misselijk van”, zegt Klamer. Het is de eerste inbraak sinds hij de winkel in 2007 opende. De zaak is open. Voordat de deur van slot gaat, verplaatst Klamer eerst de overgebleven, goedkopere fietsen. Om de gevolgen van de diefstal een beetje te camoufleren. ,,De helft van de winkel was leeg, een hele rij is gestolen.”
Razendsnel
De inbraak vindt rond 03.00 uur plaats. Vermoedelijk meerdere dieven komen binnen door een zijdeur te ontzetten. Het gebarsten raam is een stille getuige. Razendsnel worden twintig mountainbikes, racefietsen (allemaal van het merk Specialized) en elektrische fietsen in een witte Mercedes Sprinter geladen.De roof duurt 2,5 minuut. Dan worden ze betrapt door een leverancier van de naastgelegen supermarkt. De chauffeur probeert met zijn vrachtwagen de weg te blokkeren, maar dat mislukt. Het busje vol fietsen vlucht uit Biddinghuizen. De politie komt net te laat.
Verhaal gaat verder onder foto
Er zijn sporen naar de daders, weet Klamer later op de ochtend. ,,De politie is er volop mee bezig.” Hij is vooral bezig met het opnemen van de schade en het nemen van extra beveiligingsmaatregelen. De aannemer moet een nieuwe deur en ruit plaatsen, de verzekering en leverancier willen een overzicht van de gesloten fietsen en een klant wordt gemeld dat hij zijn zijn 11.000 euro kostende racefiets met levertijd van drie maanden toch niet kan ophalen. ,,Hij vindt het erger voor mij dan voor zichzelf. Die fiets komt er toch wel, alleen wat later", vertelt Klamer.
Een klant bezorgt bloemen. ,,Om een hart onder de riem te steken.” De steun doet Klamer en zijn personeel zichtbaar wat. Ondertussen gaat in de werkplaats een nieuwe fiets in de takels. Het repareren gaat door.
Buitenland
Klamer heeft niet de illusie dat hij de gestolen fietsen ooit terugziet. ,,Ik sluit niet uit dat ze direct naar het buitenland getransporteerd worden", zegt hij. ,,Ik heb foto's gezien van peperdure racefietsen die in het oostblok gewoon tegen een schuurtje gekwakt worden en dat het onkruid tussen de spaken door groeit. Het maakt de dieven niks uit, al levert een fiets maar duizend euro op.”
Het geeft Klamer een wrang gevoel dat hij de dieven, als klanten, mogelijk in de ogen heeft gekeken. Uit alles blijft dat de diefstal een goed voorbereide actie is. ,,We hebben geen aanwijzingen dat het om een bende gaat en door het land trekt”, aldus politiewoordvoerster Laetitia Griffioen. Klamer: ,,Aan de andere kant: wij hebben een grote glazen etalage. Je kunt ook makkelijk naar binnen kijken.”
Select rijtje
Ondanks de fikse domper - ,,Ik ben er kapot van”- zoekt Klamer naar lichtpuntjes. Hij lacht. ,,Ik sprak met de vertegenwoordiger van Specialized. Hij zei dat ik nu in een select rijtje sta van winkels met exclusieve fietsen... waar dieven extra op letten.’’ Dat kan Koos de Boer van Specialized Europe, met hoofdkantoor in ‘s-Heerenberg, bevestigen. ,,In de laatste anderhalf jaar zijn meer dan tien retailers in Nederland en België de dupe van een roof geworden. En daardoor zitten verschillende verkopers nu op het beveiligingsniveau van een gemiddelde bank. Ons advies is aan retailers is om te leren van elkaar in de strijd tegen de dieven. Want Specialized is niet alleen populair bij de grootste wielrenners ter wereld, zoals Peter Sagan, maar ook bij dieven.’’
Meer slachtoffers
Bij Henk Schra van de firma Stouwdam in Wezep werden in 2017 zeventien dure race- en atb-fietsen van het Amerikaanse merk Specialized gestolen. Een jaar daarvoor raakte hij bij een inbraak er ook al acht kwijt. In hetzelfde jaar werd Leisure World Bike Store in Dronten ook het slachtoffer van een fietsenroof. Tientallen exclusieve racefietsen werden gestolen.
Eind 2015 sloeg de Zwolse fietsendealer Edwin Stappenbelt alarm nadat ongure types zijn zaak bezochten en in een streep richting de luxe fietsen liepen. Nadat ze de Cannondale- en Specialized-fietsen hadden bekeken, verlieten ze de zaak. Stappenbelt ondernam direct stappen: verzekeren, barricaderen van deuren, de duurste fietsen ‘s avonds elders onderbrengen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Proef met grootschalig testen op corona verrast inwoners Dronten: ‘Waarom kiezen ze voor ons?’
Waarom gaat de GGD grootschalig testen in Dronten? Inwoners begrijpen er dinsdagavond weinig van. Immers, het aantal coronabesmettingen is niet buitensporig hoog. ,,Zou het iets te maken hebben met de buitenlandse studenten of de grote groep Polen die hier werkt?’’ -
Steeds meer bevers in Flevoland: de bever laat zich ook zien in de stad
Het aantal bevers in Flevoland blijft maar stijgen. In tien jaar tijd is het aantal meer dan verdubbeld tot ongeveer 250 exemplaren. Het dier laat zich steeds vaker zien. Volgens Landschapsbeheer Flevoland kijken sommige inwoners er al niet meer van op als ze ’s avonds tijdens een ommetje een bever tegenkomen. -
PREMIUM
video Corona-uitbraak na opnames online kerkdienst in Biddinghuizen, twee leden overleden
Twee gemeenteleden van de Protestantse Gemeente in Biddinghuizen zijn overleden nadat ze met corona besmet raakten bij video-opnames voor een kerkdienst. Bij de opnames op 15 december bleek achteraf dat een gemeentelid corona had waarna er zeker tien gemeenteleden besmet raakten met het virus. -
Stuur ons je mooiste foto's van tulpen in Flevoland!
-
PREMIUM
De 21 van 2021 9 | Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg kan slechts hopen dat de mist in 2021 optrekt
Welke gezichten zien we terug in het nieuws van 2021? De redactie van de Stentor pakt de glazen bol erbij en zet 21 mensen in de spotlights die - hoe dan ook - de kleur, smaak en het gevoel gaan bepalen van het nieuwe jaar. Nummer 9: Eric van Eerdenburg.
-
video Minister Hugo de Jonge maakt excuses: ‘Ik heb Dronten groot onrecht aangedaan’
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft gisteravond tijdens het kamerdebat over de coronacrisis zijn excuses aangeboden aan de gemeente Dronten. Hij zei eerder dat er in deze gemeente grootschalig op corona getest wordt omdat het aantal besmettingen er hoog zou zijn, maar dat klopt niet. ,,Ik heb Dronten groot onrecht aangedaan.” -
PREMIUM
Rondreizende tentoonstelling met schilderijen van Swiferbantse arbeidsmigrant
De schilderijen van Abdellah Zaki krijgen een expositie. Van zijn werk wordt een rondreizende tentoonstelling samengesteld die volgend jaar in binnen- en buitenland te zien zal zijn. -
PREMIUM
Dikke boete voor Marco uit Dronten voor bellen in de auto, maar wat zie je op de bewijsfoto?
Drontenaar Marco Spelten kan er niet over uit: hij kreeg een boete van 249 euro voor het in de hand houden van een telefoon terwijl hij autoreed. Op de ‘bewijsfoto’ van het Openbaar Ministerie houdt hij echter geen mobieltje in de hand, wel ligt er een op zijn been. Die boete pikt hij dus niet.