Volledig scherm
De helft van de stranden afstoten? De politiek is vooralsnog niet te spreken over dit voornemen van het college van Dronten en heeft ook kritiek op de gevolgde procedure. Ze heeft de zogenaamde koersnotitie Stranden teruggegeven aan de wethouder. © CAROLIEN

Plan om helft stranden Dronten af te stoten stuit op verzet

Nadat vier insprekers uit Biddinghuizen hun verbazing en verbolgenheid hadden laten blijken tijdens de commissievergadering in Dronten was de toon snel gezet. De zogenaamde 'koersnotitie stranden' en het voornemen dat daarin staat om ongeveer de helft van de stranden af te stoten rammelt. En dat niet alleen. Ook de gevolgde procedure tot nu verdient niet de schoonheidsprijs. 

Zo moesten bewoners van Buitenplaats Veluwemeer uit de media vernemen dat het college speelt met de gedachte om 'hun' Harderstrand-Noord af te stoten en waren ook de eigenaren van de bungalows op het Bosbergpark en het Bremerbergpark op zijn zachtst gezegd onaangenaam verrast. Door de notitie, de plannen, maar ook het feit dat ze niet door de gemeente op de hoogte waren gesteld dat het onderwerp op de agenda van de commissievergadering van donderdagavond stond.

Bijval

Roelf Raterink (PvdA) en Foeke Bongers waren er snel klaar mee. Zij achtten het stuk niet rijp voor behandeling in de commissie en wilden het teruggeven aan het college. Ze kregen prompt bijval van de overige fracties. 

Wethouder Ton van Amerongen, die pas sinds het opstappen van de twee CDA-collega's dit najaar portefeuillehouder recreatie en toerisme is, kon weinig anders dan deemoedig de kritiek aanvaarden. En constateren dat de teksten en tekeningen in de koersnotitie ook zijns inziens achteraf 'wat al te stellig' van toon waren. 

Tot een inhoudelijk debat kwam het niet, omdat de voltallige commissie het stuk en de gevolgde procedure niet goed genoeg vonden om nu al te bespreken. De boodschap was eensgezind: de wethouder moet zijn huiswerk opnieuw doen.

Flevoland