In Swifterbant werd eind vorig jaar de kerstversiering vernield.
Volledig scherm
In Swifterbant werd eind vorig jaar de kerstversiering vernield. © Freddy Schinkel

Politie houdt na reeks vernielingen Swifterbant vijf ‘echte echterbakken’ aan

De politie heeft maandag en dinsdag vijf jongeren aangehouden die verdacht worden van een reeks vernielingen in Swifterbant en omgeving. De jongeren in de leeftijd van 18, 19 en 20 jaar zijn op vrije voeten, maar moeten zich later voor de rechter verantwoorden.

Het afgelopen half jaar werd Swifterbant geteisterd door allerlei vernielingen. Zo werden bankjes gesloopt en moest de kerstversiering eraan geloven. Ook werden putdeksels verwijderd waardoor gevaarlijke situaties ontstonden. Een bushalte ging aan gruzelementen en het dorpscentrum was meerdere malen mikpunt van vandalisme. Bij het zwembad werden de ramen ingegooid en de politie meldt dat ook vernielingen bij een camping zijn aangericht.

‘Echte etterbakken’

Hoewel uit onderzoek moet blijken of de aangehouden jongeren uit Swifterbant en Dronten daadwerkelijk te linken zijn aan alle vernielingen, sprak burgemeester Jean Paul Gebben eerder al over ‘echte etterbakken’. Hij gaf daarbij in aanloop naar bijvoorbeeld de jaarwisseling aan te denken over een samenscholingsverbod en de mogelijkheid van preventief fouilleren. En over de putdeksels: ,,Ik moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als iemand daarin was gevallen. We hebben het hier over een zeer ernstig vergrijp, dat gaat echt alle grenzen te boven.”

De politie heeft de afgelopen maanden intensief onderzoek verricht naar de jeugdoverlast en mede daardoor heeft het maanden en dinsdag vijf jongeren kunnen aanhouden. Het onderzoek wordt vervolgd, waarbij niet uitgesloten dat meerdere aanhoudingen zullen plaatsvinden.

Flevoland