Volledig scherm
Wethouder Dirk Minne Vis (archieffoto) © Freddy Schinkel

Positie wethouder Vis nog zwakker na publicatie feitenrelaas

De positie van CDA-wethouder Dirk Minne Vis van Dronten wordt er niet beter op nu er een feitenrelaas van de payroll-zaak op tafel ligt. ,,Mijn zorgen over het functioneren van de wethouder zijn toegenomen'', zegt Irene Korting (VVD). Suzanne Stoop (PvdA): ,,Het gaat er alleen maar slechter uitzien.''

Het is de vraag of Vis door kan als wethouder nu blijkt dat hij de raad meerdere keren foutief heeft ingelicht. Vis heeft zich verslikt in het zogenaamde payrolling, een omstreden methode voor het inhuren van personeel. 

Ontkenning

De ChristenUnie vroeg hem in juni 2015 of Dronten hier gebruik van maakt, waarop hij ontkende. In maart van dit jaar bleek, tot verbazing van de raad, dat Dronten wel degelijk aan payrolling doet. En onlangs meldde Vis per brief dat hier in juni 2015 ook al sprake was. In de commissie van vorige week maakte Vis uitgebreid excuses - ook voor andere communicatiefouten in deze zaak - en beloofde hij beterschap. 

Verkeerde informatie

De PvdA vroeg om een feitenrelaas van de payroll-zaak en die ligt nu op tafel. In die nota staat onder meer dat Vis in december 2016 gewezen is op het feit dat hij verkeerde informatie heeft verstrekt. Dat roept de vraag op waarom hij op dat moment de raad niet heeft geïnformeerd. ,,Mijn schrik is niet weg'', zegt Korting. De VVD gaat volgende week met coalitiegenoten CDA en Leefbaar Dronten in overleg over Vis. Wat Stoop betreft, is zijn geloofwaardigheid weg. Lazise Hillebregt van D66 zegt dat 'het vertrouwen onder druk staat'. Ook de oppositie gaat waarschijnlijk rond de tafel om een oordeel te vellen over Vis, kondigt ze aan. 

Flevoland