Volledig scherm
Gemeentehuis Dronten. © Google Streetview

Puinruimen na vertrek wethouders in Dronten

Het uitgeklede college van Dronten kan puinruimen na het opstappen van de CDA-wethouders Dirk Minne Vis en Nico Verlaan. Het dossier 'oneigenlijk grondgebruik' blijkt een rommeltje en er zijn meer onaangename verrassingen.  

,,Zoveel gekke dingen kunnen er niet meer gebeuren'', zei burgemeester Aat de Jonge vorige maand tijdens een persconferentie. Het was een dag na het plotselinge vertrek van Vis en Verlaan en De Jonge meldde dat er geen vervangers kwamen. Op dat moment wist hij nog niet wat hem te wachten stond.  Inmiddels wel.

Cynisch

 ,,Wat ben ik blij met deze portefeuille'', zei hij donderdagavond cynisch tijdens een update over het oneigenlijk grondgebruik. Hij heeft dit dossier overgenomen van Vis en er blijkt veel mis. ,,De bestuurlijke communicatie is volstrekt onvoldoende geweest'', aldus de burgemeester. En dat geldt niet alleen voor deze zaak: ,,Het nieuwe college heeft dat op allerlei momenten vastgesteld.'' 

'Grond ingepikt'

Op zo'n 800 plekken in Dronten hebben inwoners een stuk gemeentegrond ingepikt. Van lapjes tot flinke stukken. Die grond moet terug, wordt te koop aangeboden en in sommige gevallen is de zaak verjaard. Kees Hermus van Leefbaar Dronten stelde donderdag dat er veel mis gaat met de afhandeling. ,,Mensen zeggen er stapelgek van te worden.'' 

Verdwenen

Zo zou archiefmateriaal zijn verdwenen en wordt geen gehoor gegeven aan WOB-aanvragen (Wet Openbaarheid Bestuur). De Jonge kon dit niet beamen, hij is nog maar net in het dossier gedoken. Hij is begonnen met het opzoeken van de mensen om wie het gaat, zei hij. Die gesprekken waren 'indrukwekkend, soms teleurstellend'. Hij sprak van 'misverstanden over en weer'. Ook is er een klacht ingediend tegen de gemeente zonder dat hij ervan wist. Raadsleden reageerden geschokt. ,,Hoe heeft dit zo uit de hand kunnen lopen?'' vroeg Suzanne Stoop (PvdA) zich af. 

  1. Drontenaar bestraft voor lastigvallen raadslid CU Harderwijk en jeugdbeschermer

    Drontenaar bestraft voor lastigval­len raadslid CU Harderwijk en jeugdbe­scher­mer

    De manier waarop de jeugdzorg in Nederland is ingericht, zint de 54-jarige Johannes A. uit Dronten helemaal niet. Vorig jaar liepen zijn frustraties zo hoog op dat hij een jeugdbeschermer van Samen Veilig (SAVE) Midden-Nederland volledig door het slijk haalde bij zijn werkgever én de ChristenUnie-fractie in Harderwijk, waar de man ook actief is. De Drontenaar werd veroordeeld tot een voorwaardelijke boete.

Flevoland