Volledig scherm
Een van de twee gestripte loodsen aan de Industrieweg in Swifterbant © Mischa Massink

Saneren asbestloodsen Swifterbant loopt vertraging op

Het saneren van de asbestloodsen aan de Industrieweg in Swifterbant duurt langer dan verwacht. Het gaat niet lukken om de aansluitende renovatie nog dit jaar te voltooien. 

De twee loodsen zijn grotendeels gestript, alleen de muren staan nog. En op een reepje na is alle asbest verwijderd, zegt wethouder Ton van Amerongen. Het betekent dat de aannemer spoedig kan beginnen met de wederopbouw van de loodsen. Een klus die waarschijnlijk in de loop van volgend jaar wordt afgerond, aldus Van Amerongen.  

Kleerhangers

Dat is later dan de eigenaar van het complex, Simon Daalder Holding, aanvankelijk verwachtte. Dit bedrijf hoopte de herbouw in eerste instantie nog dit jaar af te ronden. Het warme weer heeft voor vertraging gezorgd. 

De holding wil de loodsen gebruiken voor het recyclen van kleerhangers, zo meldde de gemeente eerder.  

Hoe dan ook, Swifterbant is blij dat er iets gebeurt. Dorpsbewoners ergerden zich groen en geel aan de tot voor kort verwaarloosde loodsen. Jongeren wurmden zich naar binnen en vermaakten zich er. Ook waren er zorgen over het asbest. De politie waarschuwde dat het gevaarlijk was om in de loodsen rond te lopen. De eigenaar plaatste daarop hekken en zette containers voor de ingangen. 

Volledig scherm
De twee loodsen, met de brokstukken van de derde op de voorgrond, voor het begin van de asbestsanering. © Archief Freddy Schinkel

De gemeente is sinds 2016 in gesprek met de eigenaar van het pand over een renovatie. ,,Swifterbant heeft er recht op dat deze zooi wordt opgeruimd'', zei burgemeester Aat de Jonge in juni van dit jaar. Ooit stond er overigens een derde loods, maar die is afgebroken. Al liggen de brokstukken er nog.  

Flevoland