Volledig scherm
© Foto Freddy Schinkel

Spoedige sanering asbestloodsen Swifterbant

De sanering van de verwaarloosde asbestloodsen aan de Industrieweg in Swifterbant moet nog voor augustus klaar zijn. De eigenaar wil op deze plek plastic kleerhangers recyclen. Eerst zien dan geloven, reageert Dorpsbelangen. 

,,Goed nieuws hoor, maar er zijn al vaker beloftes gedaan'', zegt bestuurslid Sandra Nobel. ,,Daarom ben ik nog wat sceptisch. Ik hoop dat er snel iets gebeurt.'' Eerder zei ze tegen deze krant dat 'de boel weg moet'. Daar is geen sprake van, blijkt uit een feitenrelaas van de gemeente. Wel komt de eigenaar, Simon Daalder Holding, in actie. 

Asbest

Op korte termijn worden de loodsen bevrijd van asbest. Na de zomervakantie vindt wat sloopwerk plaats en daarna begint de renovatie, die aan het eind van het jaar klaar moet zijn. De eigenaar verhuurt de loodsen niet, maar wil ze zelf gebruiken voor het recyclen van kleerhangers. Althans, dit alles heeft Simon Daalder Holding tegen de gemeente gezegd. Het bedrijf wil niet reageren tegenover deze krant. 

Volledig scherm
© Foto Freddy Schinkel

Het dorp is de loodsen spuugzat. Jongeren wurmen zich naar binnen en vermaken zich er. Ook zijn er zorgen over asbest in de panden die er bovendien niet bepaald goed bij staan. De politie waarschuwde enkele weken geleden dat het gevaarlijk is om in de loodsen rond te lopen. De eigenaar plaatste daarop hekken en zette containers voor de ingangen, om te voorkomen dat mensen er inbreken. 

Aanvankelijk stonden er drie loodsen. De eigenaar heeft een ervan gesloopt, al liggen de brokstukken er nog. Volgens de gemeente was het aanvankelijk de bedoeling dat de andere twee loodsen ook tegen de vlakte zouden gaan. 

Flevoland