Volledig scherm
De warmtepomp van het nieuwe Overboord zal niet voor een groter gebied worden ingezet, omdat dit financieel niet uit kan. Dit blijkt uit onderzoek dat het college op verzoek van de raad heeft laten uitvoeren. Archieffoto: Vedapress

Sportclubs in Dronten krijgen geen warmte van zwembad: veel te duur

Een mooi streven, maar te duur. Dus blijft een verbinding tussen de warmtepomp van het nieuw te bouwen zwembad in Dronten en de sportclubs in die omgeving uit. Dat schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Het was de gemeenteraad die in juli 2017 de vraag stelde of de warmtepomp voor het bad breder ingezet zou kunnen worden dan alleen voor het nieuwe Overboord. Ze dacht hierbij nadrukkelijk aan de gebouwen van sportverenigingen in de nabijheid van het zwembad. 

Onaantrekkelijk

Uit een zogenaamde 'quick scan' dat het college heeft laten uitvoeren, blijkt nu dat dit financieel zeer onaantrekkelijk is. Kort gezegd komt het erop neer dat de kosten flink stijgen voor leidingwerk op het terrein, inclusief graven. Die kosten zitten mede in de grote afstanden die moeten worden overbrugd. 

De warmtepomp is technisch na vijftien jaar afgeschreven, maar uit de scan blijkt dat de terugverdientijd van deze optie ongeveer op 16,7 jaar uitkomt. Dat is dan nog gerekend buiten de bestrating en het herstraten als ook de onderhouds- en beheerkosten. Als dit alles wel verrekend zou worden, duurt het nog langer voordat de investering is terugverdiend, aldus het onderzoekbureau. 

Duurzaamheid

Het college stelt daarom voor het idee van een koppeling tussen de warmtepomp van het zwembad en de omgeving los te laten en te zoeken naar andere manieren om de sportgebouwen van Dronten duurzamer te maken. Te denken valt aan zonnepanelen, een kleine warmtepomp per locatie of een zonneboiler. 

Flevoland