Volledig scherm
© SXC

Suïcidale Drontenaar bedreigde arts met vleesmes

DRONTEN - Een 30-jarige man had meerdere artsen in zijn woonplaats Dronten verzocht om euthanasie, omdat hij het leven niet meer zag zitten. Toen hij te horen kreeg dat dat niet zomaar ging, ging hij door het lint. Hij bedreigde de ene arts met een vleesmes en twee anderen bedreigde hij verbaal met de dood.

Onder meer daarom moest hij zich in de rechtbank in Lelystad verantwoorden.

Volgens de man is het allemaal begonnen met een voorval begin dit jaar bij zijn ouders thuis, waarbij hij weigerde die woning te verlaten en de politie eraan te pas moest komen. "Die agenten hebben mij mishandeld en mijn vader ook. Terwijl mijn moeder de politie belde, greep mijn vader mij", verklaarde hij. Hij vond het dan ook onterecht dat zij niet vervolgd worden.

Eind maart stapte hij naar de huisarts met een verzoek om euthanasie. "Ik had geen ouders meer, geen broer, geen zus, geen vrienden", zei hij. "Ik was er wel klaar mee, maar de huisarts wilde mij niet helpen. Ze zei dat er regels voor waren."

Kwaad stak hij daarom een meegebracht vleesmes in haar bureau en dreigde dat hij zichzelf van kant zou maken. Ook zou hij volgens de arts een verlengsnoer meegenomen hebben om zichzelf op te hangen.

Begin juni probeerde hij het weer bij de huisartsenpost. Hij werd agressief jegens de twee artsen die niet aan het verzoek konden voldoen en schreeuwde onder meer dat hij zichzelf zou doden en hen erin mee zou nemen. De Drontenaar liet in de rechtbank weten dat hij zich alleen nog kon herinneren dat hij heel kwaad geworden was. De man is inmiddels twee keer drie weken in een psychiatrische instelling geplaatst, maar de inbewaringstelling werd niet verlengd en met de reclassering wilde hij niet in zee gaan. "Ik heb gewoon een stel ouders nodig. Dat zou al een hele hoop schelen", liet hij de rechter weten. Volgens hem doet hij al jaren pogingen om met hen in contact te komen, maar houden zijn ouders de boot af waardoor hij zich in de steek gelaten voelt.

Doordat hij geen medewerking verleende aan diagnostiek konden deskundigen geen advies geven aan de rechtbank. Wel lieten zij uit weten dat de man dringend psychiatrische zorg nodig heeft. "De officier kan straks een strafeis neerleggen, maar is mijn cliënt daarmee geholpen?", vroeg de raadsman van de Drontenaar.

Hij stelde voor om mediation in te schakelen om het contact met de ouders te herstellen, omdat de man daar persoonlijk de meeste behoefte aan zegt te hebben.

Mediation
De officier verzette zich hiertegen, omdat de man alle pogingen van de reclassering voor bemiddeling eerder afwees. "Ik denk dat er meer aan de hand is en dat dit traject ook naast het strafrecht in gang gezet kan worden", zei zij. De rechter vindt mediation toch de moeite waard om te proberen. Zodoende hield zij de zaak voor onbepaalde tijd aan.

Flevoland