Volledig scherm
Het verouderde gemeentehuis van Dronten © Freddy Schinkel

Tóch meerdere varianten voor verbouwing gemeentehuis Dronten

Het sein staat nog niet op groen voor de ingrijpende verbouwing van het gemeentehuis van Dronten. De politiek neemt geen genoegen met het plan dat op tafel ligt en vraagt om meer varianten. 

Dat er iets moet gebeuren met het verouderde gemeentehuis, is iedereen wel duidelijk. Maar veel raadsfracties vinden dat ene scenario voor de grote verbouwing wel erg weinig. Bovendien had de politiek erg weinig tijd om zich te verdiepen in het plan. Slechts tien dagen zaten er tussen de eerste informatieavond en de raad van donderdagavond waarin de knoop moest worden doorgehakt. ,,Een snelkookpan’’, constateerde Suzanne Stoop (PvdA). ,,We mogen hier wel wat langer op kauwen’’.  

Zwaar op de maag

Raadsfracties hebben ook moeite met de kosten voor de klus: bijna 25 miljoen euro. Dat is inclusief het budget voor tijdelijke huisvesting van de gemeente. ,,Dat ligt zwaar op de maag’’, zei CDA’er Dinand Ekkel. Nog een punt van kritiek: de communicatie over dit project. ,,De gemeente spreekt over een nieuw huis van de samenleving, maar de samenleving wordt hier pas bij betrokken als de raad een besluit heeft genomen’’, stipte Stoop aan. 

GroenLinks kwam met het voorstel om wel het geld beschikbaar te stellen voor de verbouwing, maar dan moeten er meerdere varianten komen. Om, kortom, iets te kiezen te hebben. Niet alleen op het gebied van de uitvoering, ook financieel. Na meerdere schorsingen werd daar een termijn aan verbonden: het college krijgt drie maanden. Alle fracties gingen daarmee akkoord. ,,Heftig’’, zei wethouder Jaap Oosterveld over deze deadline. ,,Ook omdat Kerst ertussen zit’’. Verder zegde hij toe om de communicatie met de burgers goed te regelen. 

Flevoland