De nieuwe gemeenteraad van Dronten, met burgemeester Aat de Jonge, vlak na de beëdiging.
Volledig scherm
De nieuwe gemeenteraad van Dronten, met burgemeester Aat de Jonge, vlak na de beëdiging. © Herre Stegenga

Twee formateurs aan de slag in Dronten

Twee formateurs gaan zich buigen over de vorming van een college in Dronten. Harry ter Braak, die ook al informateur was, en Sjoerd Potters, in het dagelijks leven burgemeester van De Bilt. 

De raad is dinsdagavond akkoord gegaan met dit voorstel van de VVD, de grote winnaar van de verkiezingen. Ter Braak is onafhankelijk, Potters formeert namens de VVD. Dit duo probeert een college te smeden van de VVD, Leefbaar Dronten en de ChristenUnie. 

Quote

Dit is niet aan de kiezer uit te leggen

Siert Jan Lap, CDA

Het CDA valt dus buiten de boot en dat zit de partij - jarenlang de grootste in Dronten - niet lekker. ,,Onbegrijpelijk'', zei fractievoorzitter Siert Jap Lap dinsdagavond. ,,Dit is niet aan de kiezer uit te leggen. We zijn de op een na grootste partij (na de VVD, red.) en worden aan de kant gezet.'' Later zwakte hij zijn woorden wat af: ,,Jammer, het is zoals het is.''

Het CDA kreeg de handen niet op elkaar voor een extra informatieronde. ,,De kloof (met de rest van de raad) is minder groot dan we denken'', beweerde Lap. Maar dat gat ís er nog wel, zei Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) even later. Het CDA heeft simpelweg vier jaar tijd om zich te bewijzen, stelde hij.

GroenLinks - meer stemmen, maar niet genoeg voor een zetel - ziet een wethouderspost aan zich voorbijgaan. ,,De VVD ervaart een te grote afstand'', aldus Ter Braak. Op zijn beurt noemde GroenLinks-fractievoorzitter Paul Vermast de voorgestelde coalitie 'te mager'.

  1. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling
    PREMIUM

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.

Flevoland