CDA stapt uit college Dronten. Vlnr wethouder Nico Verlaan, fractievoorzitter Jan Klopman en wethouder Dirk Minne Vis
Volledig scherm
CDA stapt uit college Dronten. Vlnr wethouder Nico Verlaan, fractievoorzitter Jan Klopman en wethouder Dirk Minne Vis © Yang Yang Chiu

Valt het CDA buiten het college in Dronten?

Straft de kiezer het CDA voor de bestuurscrisis van vorig jaar? Dat was vóór de verkiezingen de grote vraag in Dronten. Nu de voorlopige uitslag bekend is: gaat het CDA voor het eerst buiten het college vallen?

En ís het CDA gestraft?

Ja en nee. De partij is niet meer de grootste en moet de VVD, 7 zetels, net voor zich dulden. Maar het CDA is niet van de kaart geveegd. De christen-democraten blijven sterk in Dronten.

Is dat verlies te wijten aan de bestuurscrisis?

Zo leggen de andere partijen het graag uit. Even het geheugen opfrissen: de CDA-wethouders Dirk Minne Vis en Nico Verlaan stapten vorig jaar plotseling op. De CDA-fractie vroeg om een intern onderzoek: er leek iets mis op het gemeentehuis. De rest van de raad, behalve de SP, zegde het vertrouwen op in het CDA. Het college ging verder met VVD en Leefbaar Dronten. ,,Wij liepen niet weg voor onze verantwoordelijkheid'', zegt VVD-lijsttrekker Ton van Amerongen hierover.

CDA-aanvoerder Brenda Berghorst noemde ook het Hans Engelvaart-effect in deze krant.

Ja, Engelvaart was jarenlang hét CDA-gezicht in Dronten. Onder zijn aanvoering ging deze partij in 2014 van 4 naar 8 zetels. Ook ChristenUnie-lijsttrekker Jaap Oosterveld noemt de afwezigheid van Engelvaart als een oorzaak voor het CDA-verlies. ,,Op de huidige CDA-lijst kom ik geen vergelijkbare figuren tegen.''

En nu is het dus de vraag of het CDA het college gaat halen.

Ja, het dagelijks bestuur doet het al een half jaar zonder CDA - uitzonderlijk in Dronten. Misschien blijft dat nog even zo. Van Amerongen loopt niet op de onderhandelingen vooruit, maar zegt dat er 'veel is gebeurd' in de afgelopen maanden. En daarmee verwijst hij naar het gedoe rond het CDA.

Wat zijn de opties voor het nieuwe college?

Kijk niet raar op als VVD en Leefbaar Dronten verder regeren in Dronten. Beide partijen hebben zetelwinst geboekt en kunnen het goed vinden. ,,De samenwerking is fantastisch'', zegt Leefbaar Dronten-lijsttrekker Jan Ammerlaan. Om een meerderheid te krijgen, kan de ChristenUnie (3 zetels) erbij. En wellicht D66 (2 zetels) of GroenLinks (2) voor een bredere basis. Ook deze partijen waren onderdeel van het blok tegen het CDA.

Wat vindt het CDA zelf?

,,Het college is geen doel op zich'', zegt Berghorst veelzeggend. 

  1. Opknapbeurten en online dinnershow om horecazaken overeind te houden tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Opknapbeur­ten en online dinnershow om horecaza­ken overeind te houden tijdens coronacri­sis

    Horecazaken worstelen met de verlenging van de coronamaatregelen. Ondernemers proberen het hoofd boven water te houden door creatief te zijn. Café Eigenwijs en restaurant De Bastaard in Kampen krijgen een opfrisbeurt en in Lelystad organiseert Hajé een online dinnershow. ,,We kunnen in zak en as gaan zitten, maar moeten er ook het beste van maken”, stelt Hajé-eigenaar Thierry de Jager.

Flevoland