Volledig scherm
Het Meerpaalplein tijdens een opknapbeurt in 2017. © Archief Freddy Schinkel

Verhuizing weekmarkt Dronten nog lang niet zeker

De verhuizing van de weekmarkt in Dronten gaat mogelijk toch niet door. Nu blijkt dat een meerderheid van de kooplieden niet op De Schans wil staan, wil de gemeente het plan terugnemen. 

De gemeente nam aan dat een krappe meerderheid van de marktkooplieden graag van het Meerpaalplein naar het parkeerterrein op De Schans wilde verhuizen. Het ligt net even anders, zo blijkt uit een brief van de standhouders aan de raad. Een krappe meerderheid wil juist blijven. En dat is nieuwe informatie, zegt wethouder Irene Korting. De gemeente vraagt aan de politiek om het voorstel terug te halen van de agenda van de commissievergadering van 15 november. 

Knusser

Hoe kon dit gebeuren? De gemeente baseerde haar standpunt op een ‘uitgebreid gesprek‘ met de marktcommissie, zegt Korting. Oftewel, het orgaan dat de marktkooplieden vertegenwoordigt. Ook ligt er een onderzoek uit 2012 waaruit blijkt dat de markt graag wil verhuizen naar De Schans. Het zou hier knusser zijn en de omzet ligt hoger omdat er supermarkten aan de parkeerplaats liggen. Maar de meeste marktkooplieden blijken het Meerpaalplein juist fijner vinden. ,,Het is een evenementenplein en de markt is een sociaal gebeuren. Bovendien staan we daar beschut’’, zei lijstenmaker Jan Kanis uit IJsselmuiden eerder deze week tegen deze krant. 

Quote

Als de wereld verandert dan zijn we flexibel

Irene Korting, Wethouder Dronten

Ook Stichting DOES (Dronter Ondernemersfonds Evenementen Suydersee) wil de kramen op het Meerpaalpein houden. Een verhuizing staat haaks op het beleid om dit plein als kloppend hart aan het ‘winkelquadrant’ in het centrum te verbinden, schrijft de stichting in een brief aan de raad. De gemeente wil eerst met alle partijen in gesprek voordat een nieuw besluit wordt genomen, zegt Korting - áls er al een besluit nodig is. Mogelijk blijft de weekmarkt, elke woensdag, gewoon op de huidige plek. ,,Als de wereld verandert dan zijn we flexibel’’, aldus Korting.     

Flevoland