Volledig scherm
Spelen met de vorst bij Flevonice

Video | Flevonice opent zaterdag haar deuren

BIDDINGHUIZEN - De eerste baantjes kunnen zaterdag getrokken worden op de drie kilometer lange schaatsbaan van Flevonice in Biddinghuizen. In de loop van deze week is de baan tot in de puntjes geprepareerd.

Het lijkt een beetje gek, maar de lage temperaturen hebben de ijsmeester voor een extra uitdaging geplaatst. „We bouwen de ijsvloer laagje voor laagje op, maar bij natuurlijke vorst is er dus ook vanaf de bovenkant sprake van bevriezing. Daardoor bestaat het gevaar van luchtbellen en dus broos ijs”, legt directeur Maarten van der Ven uit. Door de werkzaamheden te verleggen van de nacht naar de dag en een beetje te ‘spelen met de vorst’ is men er toch in geslaagd om een perfecte baan te leggen, zo hebben twee baantesters (foto) ondervonden.

Vriezen
„Aan de andere kant is vorst natuurlijk zeer welkom om de schaatsers het echte wintergevoel te geven”, stelt Van der Ven, die de schaatsbaan vanwege te hoge temperaturen nog niet kon openen op de geplande datum 26 november. Het wordt nu dus zaterdag 3 december. „Wat ons betreft mag het nu blijven vriezen, al kunnen we de baan tot 10 à 11 graden boven nul openhouden.” Van de ongeveer 80.000 bezoekers die Flevonice het hele jaar door trekt met tal van sportieve mogelijkheden, komen er 60.000 om te schaatsen. Het winterseizoen is dus essentieel voor Flevonice.

Biddinghuizen - Flevonice opent zaterdag haar deuren. Nu wordt de baan geprepareerd en getest.
  1. Raadsfracties over vertrek wethouders: CDA laat inwoners Dronten vallen

    Raadsfracties over vertrek wethouders: CDA laat inwoners Dronten vallen

    In een eerste reactie op het ingediende ontslag van Dirk Minne Vis en Nico Verlaan staat het college vooral stil bij het 'persoonlijk drama dat dit voor de vertrokken wethouders moet zijn'. ,,Het college verstaat de woorden van Nico Verlaan over de verschillen van bestuursstijl. Er is veel tijd en energie geïnvesteerd in elkaar. Dat dit desondanks heeft geleid tot het indienen van ontslag is een afweging die wethouders zelf maken."

Flevoland