Volledig scherm
GertJan Tomassen in zijn eendenslachterij, waar niet wordt gewerkt in verband met de vogelgriep. Foto: Ruben Schipper

Vogelgriep: mogelijk corridor naar slachterij

BIDDINGHUIZEN - Slachterijen krijgen mogelijk een ontheffing op de vervoersbeperkingen rond de vogelgriep. De maatregelen blijven nog vier weken van kracht in een gebied van ruim tien kilometer rond Biddinghuizen. Boeren en slachterijen zitten nog met veel vragen.

De gevreesde vogelgriep brak vrijdag uit op een eendenbedrijf in Biddinghuizen. Hier en bij vier zusterbedrijven in Ermelo en Hierden zijn alle 180.000 dieren geruimd. Uit onderzoek blijkt dat de laatstgenoemde bedrijven virusvrij waren. Maandag werd de ruiming bij de hoofdvestiging in Hierden afgerond.

Veel vragen
Eigenaar Niek Hendrikse van de vijf eendenboerderijen is kalm en reageert gelaten op de ingrijpende operatie. Hij vertelt in de Stentor van dinsdag vooral met veel vragen te zitten over hoe snel hij de virusvrije boerderijen weer kan opstarten. "Duurt dat te lang, dan denk ik niet dat ons bedrijf dit gaat overleven."

Uitbreiding voorkomen
Voorlopig is van een nieuwe veestapel geen sprake. Het ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben maandag koortsachtig overlegd over de maatregelen om een verdere uitbraak te voorkomen. "We bekijken nu wat juridisch en praktisch haalbaar is", is het enige dat een woordvoerder van Economische Zaken kwijt wil.

Vervoersverbod
Het vervoersverbod blijft in beginsel dertig dagen van kracht. Komt het dierenwelzijn in gevaar, dan zijn tijdelijke ontheffingen mogelijk. Dat kan bijvoorbeeld als op een bedrijf teveel kuikens of eieren zijn.

Ontheffing slachterij
Ook wordt gepraat over ontheffingen voor slachterijen in het gebied. Eendenslachter Tomassen Duck-To in Ermelo hoopte dinsdag al de productie te kunnen herstarten, maar dat zit er nog niet in. De NVWA en het ministerie hopen in de loop van de week uitsluitsel te kunnen geven. Tomassen is de enige eendenslachterij in West-Europa en lag gisteren stil (zie foto). "De uitbraak van 2003 ligt nog vers in ons geheugen. Dat was heel extreem. We lagen drie maanden stil", blikt directeur GertJan Tomassen terug. "Alle reserves zijn aangesproken en we hebben het met moeite overleefd. In 2014 lagen we 72 uur stil. Nu is het voorlopig een dag. Dus dat valt allemaal nog mee."

Flevoland