Voormalige Rabobank in Dronten is nu gemeentehuis

Waar Drontenaren voorheen geld opnamen, kunnen ze sinds maandagmiddag een paspoort of rijbewijs aanvragen. Op de gevel van de voormalige Rabobank aan De Rede staat nu ‘Gemeentehuis’.  

De ingrijpende verbouwing van het gemeentehuis staat op het punt van beginnen. De organisatie is verbrokkeld en over het dorp gestrooid. De publieksbalie is ondergebracht in de voormalige Rabobank. Burgemeester Jean Paul Gebben is maandagmiddag de eerste ‘klant’. Hij schrijft zich samen met zijn vrouw in als inwoner van Dronten en opent daarmee het tijdelijk onderkomen. 

Volledig scherm
Burgemeester Gebben en zijn vrouw krijgen een welkomspresentje nadat ze zich hebben ingeschreven als inwoners van Dronten. © Foto Freddy Schinkel

,,Bijna alles is hergebruikt’’, zegt wethouder Peter van Bergen even eerder in de hal. De vier balies komen uit het gemeentehuis, de receptie is nog van de Rabobank. ,,De houten vloer ook’’. Achter de ontvangstruimte bevinden zich spreekkamers en een ruimte voor gratis huwelijksvoltrekkingen. Een meer chique trouwzaal bevindt zich op de bovenste verdieping van de Meerpaal, in het kantoordeel van dit centrum. Al met al een geschikte plek, zegt Van Bergen over het tijdelijk onderkomen. En voor de burger verandert er niet veel, laat hij weten. Immers, de nieuwe publieksbalie ligt aan het hetzelfde plein als het gemeentehuis.  

Ontruimd

Volgens collega Roelof Siepel, die over de verbouwing gaat, liggen de werkzaamheden exact op schema. Het ‘oude’ gemeentehuis is grotendeels ontruimd, vertelt hij. Deze of volgende week begint de gedeeltelijke sloop van het gebouw. De werkkamers van het college bevinden zich eveneens in het voormalige bankgebouw. Ook werkt een groep ambtenaren tijdelijk op deze plek. Voor de rest van het personeel is tijdelijke huisvesting geregeld aan het Gangboord, vlak achter het gemeentehuis. 

Ondertussen heeft de gemeenteraad vorige week voor het eerst vergaderd in de Meerpaal, op het restaurant. Daar liet burgemeester Gebben weten dat er keihard gewerkt is door het gemeentepersoneel aan de verhuizing. Bedoeling is dat het gemeentehuis in het voorjaar van 2021 klaar voor gebruik is. Het gebouw wordt stevig onder handen genomen omdat het niet meer aan de eisen van de tijd voldoet. Het gemeentehuis wordt minder hokkerig en energiezuiniger. 

Flevoland