VVD wint in Dronten, CDA op twee

De VVD is de grote winnaar geworden van de verkiezingen in Dronten. Het CDA, vier jaar geleden met afstand de grootste, moet genoegen nemen met de tweede plaats. 

Leefbaar Dronten eindigt als derde, net boven de ChristenUnie. Nieuwkomer Jezus Leeft haalde 175 stemmen en dat zijn er te weinig voor een zetel. Over de zetelverdeling is op de vroege donderdagmorgen overigens nog niets met zekerheid te zeggen.  VVD (nu nog 4) en CDA (8) staan elk op 5, maar er zijn nog 4 zetels te vergeven. 

Vooraf was het de grote vraag hoe het CDA het zou doen. Zouden de christen-democraten worden afgestraft voor de bestuurscrisis van vorig jaar, waarbij hun twee wethouders onverwacht opstapten? De rest van de raad, behalve de SP, zegde daarop het vertrouwen op in de grootste fractie. Conclusie op basis van de voorlopige uitslag: het CDA is allesbehalve van de kaart geveegd, maar zal wellicht genoegen moeten nemen met een rol in de oppositie. Immers, na de bestuurscrisis heeft de rest van de raad, behalve de SP, het vertrouwen opgezegd in het CDA. Deze partij heeft nu simpelweg niet de voorkeur. 

Volgens VVD-lijsttrekker Ton van Amerongen is de winst te danken aan de campagne, die intensiever was dan 4 jaar geleden. Ook denkt hij dat de kiezer de VVD heeft beloond voor de getoonde daadkracht na de bestuurscrisis. ,,Wij lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid.'' CDA-aanvoerder Brenda Berghorst zegt dat de verhoudingen in Dronten 'genormaliseerd' zijn. ,,En dat is prima op zich. Vier jaar geleden was er sprake van een Hans-Engelvaart-effect'', verwijst ze naar de toenmalige, geliefde, lijsttrekker. Ze beseft dat het CDA mogelijk in de oppositie belandt, bijzonder in Dronten. ,,Maar het college is geen doel op zich.''  

Volledig scherm
© Rob Voss
  1. Opknapbeurten en online dinnershow om horecazaken overeind te houden tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Opknapbeur­ten en online dinnershow om horecaza­ken overeind te houden tijdens coronacri­sis

    Horecazaken worstelen met de verlenging van de coronamaatregelen. Ondernemers proberen het hoofd boven water te houden door creatief te zijn. Café Eigenwijs en restaurant De Bastaard in Kampen krijgen een opfrisbeurt en in Lelystad organiseert Hajé een online dinnershow. ,,We kunnen in zak en as gaan zitten, maar moeten er ook het beste van maken”, stelt Hajé-eigenaar Thierry de Jager.

Flevoland