Volledig scherm
De Havenkade, een van de inbreidingslocaties in Dronten. © Foto Freddy Schinkel

Waar kan Dronten nog woningen bouwen?

Waar kan de kern Dronten nog uitbreiden? De gemeente is op zoek naar bouwlocaties en gaat zelfs buiten de bebouwde kom kijken. 

De opdracht die de gemeente zichzelf heeft gegeven is 250 woningen per jaar erbij. In Biddinghuizen en Swifterbant is voorlopig voldoende ruimte, in Dronten wordt het krap. ,,Voor de komende 5 jaar is er voldoende capaciteit’’, laat wethouder Peter van Bergen weten. Om vervolgens ‘direct te kunnen doorpakken’ gaat de gemeente spoedig op zoek naar uitbreidingslocaties, kondigt hij aan. Niet alleen ín het dorp, maar ook daarbuiten. Dronten raakt, kortom, vol. 

Waar is nog ruimte binnen de bebouwde kom? Van Bergen noemt het Havenkwartier, rondom het station, als voorbeeld. Waarschijnlijk gaat dit jaar nog de eerste paal de grond in van 30g woningen op de Havenkade, onderdeel van dit gebied. Meer woningen en appartementen zullen hier volgen. Andere zoeklocaties zijn de omgeving van het Gangboord en rond de Ketting, straten in het centrumgebied. Goed, hier staan nog scholen, gymzalen en ‘ruimten voor maatschappelijke organisaties’, maar een deel hiervan zal verhuizen naar de omgeving van het station, meldt de gemeente. 

Quote

De vraag naar heel grote kavels is niet buitenspo­rig groot in Dronten

Roelof Siepel, Wethouder Dronten

Ook de Parkresidentie, rond de voormalige vuilstortplaats, is een mogelijkheid. Jarenlang gebeurde hier niks, maar inmiddels wordt er gebouwd. Dronten gaat onderzoeken of er in plaats van 80 vrijstaande woningen 130 iets kleinere huizen kunnen worden gebouwd. ,,De vraag naar heel grote kavels is niet buitensporig groot in Dronten’’, zegt wethouder Roelof Siepel.    

Flevomanege

En dan is er nog de locatie van de Flevomanege aan De Zuid. De manege wil verhuizen naar de Wisentweg in het buitengebied, maar kan de huidige grond nog niet verkopen. Eerst moet er duidelijkheid zijn over de woningplannen voor dit gebied. Eerder dit jaar kon de gemeente nog niets zeggen, nu wel. Volgens Siepel zijn er ‘voldoende argumenten om de mogelijkheden voor deze locatie te onderzoeken’. 

Dat moet op een bijzondere manier gebeuren. Bedoeling is dat alle betrokken partijen, denk aan de ontwikkelaar, omwonenden en de politiek, na de zomer een plan maken voor deze lap grond. Zodat het niet onbelangrijke punt ‘draagvlak in de omgeving’ snel kan worden afgevinkt. Het gaat om een proef, zegt Siepel. ,,Deze manier van werken vloeit voort uit de Omgevingswet’’. Het zal dus vaker gebeuren. 

Van de drie Dronter kernen wacht Swifterbant het langst op uitbreiding. Na een lange zoektocht is vorig jaar een gebied van 40 hectare ten zuiden van het dorp aangewezen als woningbouwlocatie. Hier is ruimte voor 600 tot 800 woningen. Volgens de gemeente is het de bedoeling dat de bouw eind 2021 van start gaat. Wethouder Roelof Siepel benadrukt dat er woningen in verschillende prijsklassen in de wijk komen te staan. Ook belangrijk is de ‘aanhechting op het bestaande dorp’, zegt hij. Dronten gaat inwoners betrekken bij de plannen, kondigt hij aan. ,,Ik kan me voorstellen dat het dorp hier ook iets van vindt’’. Op welke wijze Swifterbanters mogen meepraten, kan hij nog niet zeggen. Dorpsbewoners werden ook betrokken bij de zoektocht naar een woningbouwlocatie, via een werkgroep. Al was er achteraf gemor over de aangewezen locatie. Volgens Dorpsbelangen had de werkgroep geen andere keuze dan kiezen voor Swifterbant-Zuid.  

Flevoland