Bezoekers van Lowlands lopen in de regen tijdens de editie van 2002.
Volledig scherm
Bezoekers van Lowlands lopen in de regen tijdens de editie van 2002.

Weerplaza voorspelt regen en wind: duizenden bezoekers Lowlands willen van hun kaarten af

Met de verkoop van 6000 tickets van bezoekers die uiteindelijk niet gaan is de editie van Lowlands dit jaar de beste ooit voor verhandelsite Ticketswap. En dat komt vooral door het slechte weer is de overtuiging van Hans Ober van die site. ,,Dat weten we inmiddels met onze ervaring met andere festivals. Als er regen dreigt worden er meer tickets in de verkoop gebracht”. 

Zo’n duizend mensen hebben de dinsdag voor het Lowlands festival bij Biddinghuizen via Marktplaats en Ticketswap hun kaarten nog in de verkoop staan.  De Lowlands-organisatie schrikt niet van de verkoop van zo'n aantal kaarten tegen een lagere prijs. ,,Dat is een normaal aantal in de laatste dagen voor het festival”, zegt Bente Bollmann namens de festival-organisatie. 

,,Je moet bedenken dat de meeste van de 60.000 kaarten al een half jaar vantevoren gekocht worden. Het is dan niet gek dat er zo’n 1000 mensen zijn die op het laatste moment andere verplichtingen hebben. En dan zullen er misschien wel een paar mensen zijn die vanwege het weer hun kaartjes in de verkoop doen, maar dat zal meevallen. Vorige week vrijdag hebben we zelf nog ruim 300 kaarten in de verkoop gebracht. En die waren in 2 seconden allemaal verkocht. En die mensen wisten toen al wat voor een weer het zou worden.”

Hoewel het met name zaterdag slecht weer dreigt te worden, waarbij het windkracht 5 kan waaien, voorziet Bollmann geen problemen. ,,We houden live constant contact met allerlei weerdiensten waar we dan op in kunnen spelen. Maar zoals het er nu uitziet wordt het niet problematisch. Zeker is dat het geen zomerse editie wordt dit jaar, het blijft Nederland hè?”

Beste Lowlands ooit

Volgens Hans Ober heeft Ticketswap in totaal 6000 kaarten van Lowlands verhandeld dit jaar. ,,Waarvan een paar duizend in de laatste dagen”. Voor zijn bedrijf is het de ‘beste Lowlands ooit’. ,,Onze ervaring is dat het weer grote invloed heeft op de verkoop. We verkopen nu veel meer Lowlands-kaartjes dan vorig jaar, toen het drie maanden lang voorspelbaar mooi weer was. Bij de eerste berichten over slechter weer steeg het aantal aangeboden kaarten. Dan zijn er mensen die er niet zoveel trek in hebben om drie dagen op een camping te zitten”. Door het grote aanbod staat de prijs volgens Ober onder druk. In plaats van de normale 210 euro gaan kaarten voor 140 euro van de hand. ,,Er zijn mensen die er nu op azen of die prijs kan zakken naar 100 euro, maar de ervaring leert echter dat hoe dichter je bij een evenement komt dat de prijs dan weer stijgt en vaak zelfs naar het oorspronkelijke prijsniveau”.

Wat te doen?

Een poncho, extra sokken en dichte schoenen; daarmee moet een bezoeker van Lowlands dit weekend net zoveel plezier kunnen beleven als andere jaren. Dat is de tip van meteoroloog Diana Woei van Weerplaza. Hoewel er flinke buien en een forse wind wordt voorspelt weigert zij te spreken van een 'herfstig weekend’.   ,,Ach, het is typisch Hollands weer. Als je hierdoor laat afschrikken dan ben je geen bikkel. Tussen de buien door wordt het echt nog heel mooi weer.”

Diana Woei: ,,Nou ja, als je in een tent moet overnachten bij een temperatuur van zo'n 14 graden dan is dat, als je je niet goed voorbereidt, misschien niet zo prettig.”
Volledig scherm
Diana Woei: ,,Nou ja, als je in een tent moet overnachten bij een temperatuur van zo'n 14 graden dan is dat, als je je niet goed voorbereidt, misschien niet zo prettig.”

Kan de weersverwachting de verkopers er toe gebracht hebben hun kaarten te verhandelen? ,,Nou ja, als je in een tent moet overnachten bij een temperatuur van zo'n 14 graden dan is dat, als je je niet goed voorbereidt, misschien niet zo prettig. En telkens natregenen is ook niet fijn, vandaar de poncho. Maar als de zon schijnt dit weekend kan het toch nog wel weer 20 graden worden. Dat is iets minder dan de normaal deze tijd van het jaar, want dan zou het 22 graden moeten worden. Het voelt aan als september en het is een tikkeltje fris voor de tijd van het jaar. Maar met een dikke slaapzak en een goede trui is het goed te doen. Je komt immers voor de muziek en de sfeer?”

Meeste regen valt er naast

Lowlands-fan van het eerste uur, Norman Scheffelaar (49) uit Apeldoorn, laat zich niet afschrikken door het weer en is er ‘uiteraard’ bij dit weekend. ,,We zijn wel eens gebleven op zondagmiddag terwijl geadviseerd werd vanwege het onweer eerder weg te gaan. De ervaring is dat de meeste regen naast je valt. En een beetje regen hoort er bij. Je kunt het ook onderdeel van het vermaak maken: buik schuivend door de modder van een bult afglijden. En dan later gewoon onder de douche natuurlijk. En in de loop der jaren is de infrastructuur zo verbeterd bij Lowlands. Het eerste jaar hadden ze een gazon en daar werden dan bij regen snippers over gestrooid, maar daar kreeg je een enorme drab van. En nu heb je asfaltplekken en overal staan tenten.”

Norman gaat, met een gezelschap van acht mensen, dit jaar vooral voor de optredens van Frans Ferdinand, Tim Knol, Ziggy Marley en New Order. Hij vindt het maar onzin dat mensen vanwege de regen niet naar Lowlands komen. ,,Regen hoort bij festivals. Het kan je ook bij Pinkpop of Huntenpop overkomen. En als je dat niet wilt, dan moet je alleen maar kaartjes voor een concertzaal kopen.” Zijn tip voor mensen die wel komen: ,,Zet je tentje op een goede plek. Zoek het vooral hogerop, want er zitten hier en daar wel kuilen in het terrein.”

Norman Scheffelaar met alle lowlands bandjes. Hij heeft er nog nooit 1 overgeslagen.
Volledig scherm
Norman Scheffelaar met alle lowlands bandjes. Hij heeft er nog nooit 1 overgeslagen. © Rob Voss

Weerbericht voor Lowlands van dag tot dag

Diana Woei van Weerplaza maakte deze weersvoorspelling voor de komende dagen.

Donderdag - ,,Wie komt om zijn tentje op te zetten moet rekening houden met een nat grasveld. Donderdagmorgen trekken er al buien over Biddinghuizen. Het is een tamelijk wisselvallige dag, waarbij het ook flink waait”. 

Vrijdag - ,,Volgens het programma begint de dag met een gezamenlijke yoga.  Dat kan prima. Het is 's morgens zo'n 17 tot 18 graden en droog. En het blijft tot in de avond vrijwel droog met in de middag temperaturenvan 20 graden. Er zullen wel wat dreigende luchten voorbij komen, maar daar valt niks uit”.

Zaterdag - ,,Dit is de slechtste dag van het weekend. Het weer is flink instabiel met een storing die over het land trekt. De zon zal maar af en toe schijnen. Het kan windkracht 4 tot 5 waaien, da's flink, maar ze zijn wel wat gewend daar in de polder. Het is wel zaak om een trui mee te nemen.”

Zondag - ,,Op deze dag neemt de windkracht af en valt er nog een enkel buitje. Daar tussendoor kan het een mooie dag worden. Het is zaak om jezelf niet nat te laten regenen, want dan krijg je het koud. En zoals altijd met het weer: Dit is zoals het er nu uitziet; het kan uiteindelijk nog veranderen.”

Flevoland