Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie. © Emiel Muijderman

Werkstraf voor man die kluis en sieraden stal uit woning Dronten

Dronten - Net als de officier van justitie vindt de rechtbank in Lelystad bewezen dat een 25-jarige man uit Hoofddorp onder meer schuldig is aan een inbraak in een woning aan de Kamille in Dronten begin van dit jaar.

Zij veroordeelde de man tot een werkstraf van 180 uur en legde hem daarnaast een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden op.

Bij de inbraak in de woning nam hij onder meer een kluis van 76 kilo, een portemonnee en vele sieraden weg. De Hoofddorper hield vol dat hij alleen gehandeld heeft en dat zijn maat hem alleen heeft afgezet en opgehaald bij de woning in Dronten. Dit vond de officier van justitie niet aannemelijk, omdat de politie drie mannen nodig had om de kluis te verplaatsen. Ook de rechtbank meent daarom dat hij niet alleen geopereerd kan hebben. Tot slot verklaarden buurtbewoners dat de auto van zijn maat lange tijd op de oprit geparkeerd stond en dit strookt volgens de rechtbank niet met het verhaal van de Hoofddorper.

De man werd in Lelystad aangehouden en ging op het politiebureau volledig door het lint. Hij vernielde de intercom en zijn cel, het trappenhuis en de verhoorruimte zaten onder de bloedspetters. Dit, en het pinnen van 2500 euro met gestolen pinpassen in Noord-Brabant vorig jaar oktober acht de rechtbank ook bewezen. De betaalpassen waren afkomstig van een inbraak in die provincie, maar noch de officier noch de rechtbank kon hard maken dat hij daarbij betrokken was.

De rechtbank koppelde aan het voorwaardelijke deel van de straf een behandelplicht vanwege zijn psychische problematiek. Daarnaast moet de man zich onder meer melden bij de reclassering en laten begeleiden.

De officier van justitie had een celstraf van 6 maanden waarvan 2 maanden voorwaardelijk geëist tegen de man.

Flevoland