Volledig scherm
Nieuwe wethouder gemeente Dronten Dirk Minne Vis. © Freddy Schinkel

Wethouder Vis krijgt nog een kans

Wethouder Dirk Minne Vis (CDA) van Dronten krijgt nog een kans van de oppositie. Vis zal zich donderdag in een interpellatiedebat moeten verantwoorden voor zijn gebrekkige communicatie over het zogeheten payrolling. Hij zal met een ijzersterk verhaal moeten komen, dat is wel duidelijk.

GroenLinks, PvdA, D66 en de ChristenUnie hebben maandagavond de koppen bijelkaar gestoken om te praten over Vis. De wethouder wankelt omdat hij de raad foutief heeft geïnformeerd over payrolling. De ChristenUnie vroeg in 2015 of Dronten gebruik maakte van deze omstreden manier van het inhuren van personeel, waarop Vis ontkennend antwoordde. Later bleek dat Dronten wel degelijk aan payrolling doet. 

Brieven

Ook opvallend zijn de persoonlijke brieven van de wethouder aan de raad, die de suggestie wekken dat hij solistisch werkt. Vis maakte twee weken geleden excuses, maar kwam niet sterk over. In het interpellatiedebat - een zwaar middel - zal de oppositie opheldering vragen. Waarom wachtte Vis bijvoorbeeld tot maart van dit jaar om duidelijk te maken dat Dronten aan payrolling doet? ,,Het ziet er somber uit'', zei Paul Vermast van GroenLinks maandagavond. ,,Maar we zijn er niet per se op uit om Vis pootje te lichten'', vulde Lazise Hillebregt van D66 aan. ,,Niemand is erbij gebaat als Vis vijf maanden voor de verkiezingen opstapt.'' 

De wethouders, inclusief Vis, hebben maandagavond overleg gehad met de coalitiepartijen (CDA, VVD en Leefbaar Dronten), maar niemand van hen wilde na afloop reageren. Niet eerder dan donderdag in de raad, lieten ze weten. 

Flevoland