Volledig scherm
Bij de Vossemeerdijk in Dronten is eind vorige week een dode wasbeerhond gevonden. © Staatsbosbeheer

Zeldzame wasbeerhond dood gevonden op dijk bij Dronten

Staatsbosbeheer heeft vorige week een wasbeerhond gevonden op de Vossemeerdijk in Dronten. Het dier was aangereden en had de botsing niet overleefd.

Wasbeerhonden zijn zeer zeldzaam in Nederland. Ze leven vooral in Rusland en Polen. De soort rukt wel steeds verder op richten het westen, zegt boswachter Leo Smits van Staatsbosbeheer. In Duitsland wordt hij steeds vaker gesignaleerd. ,,En zit nu dus ook in Nederland." Het exemplaar dat bij het Roggebotsebos is gevonden, kan ook via dierenhandel in in de polder zijn beland. ,,We weten dat mensen zo'n wasbeerhond in huis nemen. Misschien is deze wel weggedaan omdat hij te agressief was. Dat kan heel goed met deze soort, die staat er om bekend."

Een vrijwilliger van Staatsbosbeheer vond het dode dier vrijdag bij de Vossemeerdijk, aan de rand van het Roggebotsebos. Hij seinde Smits in met de boodschap dat hij een das had gevonden. "Wat sneu, dacht ik. Het is de tijd van de jongen. Leg hem maar neer bij de vrijwilligersplek, zei ik, dan haal ik die wel op. Toen ik daar 's avonds kwam, zag ik meteen dat het geen das was. Het was was een wasbeerhond. Die heb ik in de polder nog maar een keer eerder gezien. Een jaar of tien geleden, ook een dood exemplaar." 

Ziektes

Smits had liever een das gevonden. De wasbeerhond als soort is hij liever kwijt dan rijk. De meeste exemplaren hebben een hoop ziektes bij zich, zegt hij. ,,Ze zijn agressief, planten zich snel voort, net als de muskusrat en de beverrat. Die soorten heb je hier liever ook niet, maar ze zitten er wel."

De dode wasbeerhond gaat voor onderzoek naar een laboratorium. Staatsbosbeheer hoopt daar meer aan de weet te komen over dit specifieke dier, zijn herkomst en wat ermee is gebeurd.

Flevoland