Volledig scherm
© Rijnhout Media

Zijn er criminele activiteiten op vakantieparken Dronten? De gemeente wil het weten

Komt ondermijning voor op recreatieparken in Dronten en zo ja, in welke mate? Dat gaat de gemeente onderzoeken. ,,We mogen de ogen er niet voor sluiten’’, zegt waarnemend burgemeester Ineke Bakker.

Ondermijning betekent grofweg het vermengen van de onderwereld met de bovenwereld. Bijvoorbeeld een crimineel die druk uitoefent op de overheid en zo de besluitvorming beïnvloedt. Het is een maatschappelijk probleem, meldt de politie. Een ‘zeer abstract en ongrijpbaar fenomeen’, aldus de gemeente Dronten. Landelijk gezien is er veel aandacht voor en Dronten blijft niet achter. Een ‘compleet beeld’ over de omvang van het probleem is er nog niet in Dronten. Daar wil de gemeente verandering in brengen. 

Witwassers

Daarbij richt de aandacht zich op het permanent - en dus illegaal - bewonen van recreatiewoningen. Dit is een ‘voedingsbodem voor ondermijnende activiteiten’, meldt de gemeente. Steeds vaker worden recreatieparken door criminelen gebruikt als schuilplaats. Uit onderzoek elders blijkt dat drugscriminelen, witwassers en mensenhandelaren zich er onaantastbaar wanen. Vooral in parken die met achterstallig onderhoud kampen, komt ondermijning voor, aldus Bakker.  

Ze kan niet zeggen of er daadwerkelijk sprake is van ondermijning op vakantieparken in Dronten. Het onderzoek dat de gemeente wil uitvoeren is een ‘voorzorgsmaatregel’. ,,We mogen de ogen niet sluiten voor het probleem’’, zegt Bakker. Wel is het volgens de gemeente ‘aannemelijk’ dat er vakantiewoningen permanent worden bewoond. De gemeente controleert wel, maar niet structureel. Naast het onderzoek wil de gemeente ook een projectleider ondermijning aanstellen. 

Flevoland