Het kunstijs van Flevonice bij Biddinghuizen.
Volledig scherm
Het kunstijs van Flevonice bij Biddinghuizen. © Foto Freddy Schinkel

Zonneparken van 110 hectare bij Dorhout Mees en Flevonice

Bij Dorhout Mees en Flevonice in Biddinghuizen komen zonneparken van in totaal 110 hectare. Dat is meteen alle ruimte die de gemeente krijgt toegewezen.

Recreatiebedrijf Dorhout Mees zoekt alternatieven nu het aantal golfers terugloopt. Bedoeling is om een ‘substantieel deel’ van de 54 holes te vervangen voor een zonnepark van 85 hectare groot. Bij buurman Flevonice, waar al zonnepanelen liggen, wordt de oppervlakte opgerekt naar 25 hectare. Dat maakt de gemeente bekend. 

Gevoelig punt 

Hiermee benut Dronten in een keer alle door de provincie toegekende grond voor zonnepanelen in landelijk gebied, zegt wethouder Ton van Amerongen. ,,Zonder landbouwgrond te belasten’’. Dat is een gevoelig punt in de provincie. De gemeente werkt mee omdat er onder meer een ‘economische noodzaak’ is voor het plaatsen van panelen en omdat deze ‘recreatiegronden bijna niet gebruikt worden voor recreatie’.  

Blijft het hierbij? Dat is de vraag. Mogelijk wijst de provincie meer grond toe voor zonnepanelen in het buitengebied, zegt Van Amerongen. Om voorbereid te zijn, wil Dronten binnen een half jaar met een nota komen: hoe om te gaan met zonneparken op landbouwgrond? Of het daadwerkelijk zo ver komt, hangt trouwens af van de nieuwe coalitie in Flevoland. Forum voor Democratie, de grootste partij tegenwoordig, laat op haar website weten, te willen ‘stoppen met de aanleg van windmolenparken en zonneweiden’. Ook golfbaan Golf4all in het Harderwold bij Zeewolde wil overigens een deel van het terrein gebruiken voor zonnepanelen. 

Flevoland