Volledig scherm
© ANP

Bedrijven willen de komende vier jaar 50.000 mensen enthousiasmeren voor techsector

Booking.com, Rabobank en TomTom werken aan een plan om in vier jaar 50.000 mensen te enthousiasmeren én op te leiden voor techbanen.

Het programma TechConnect, een initiatief van onder andere Rabobank, TomTom en het opleidingsfonds CA-ICT, moet ervoor zorgen dat meer jongeren uit kwetsbare wijken, meer mensen met een migratieachtergrond én meer vrouwen instromen in techbanen. De tekorten in die sector zijn enorm: per jaar heeft alleen Amsterdam al ongeveer 10.000 vacatures voor bijvoorbeeld programmeurs en data-analisten, schrijft Het Parool. Naar verwachting worden dat er de komende jaren alleen maar meer.

Het nieuwe programma is een combinatie van verschillende initiatieven. Zo is er een samenwerking met de UvA en de VU om IT-medewerkers te enthousiasmeren voor het onderwijs. De ambitie is om over vier jaar 300 informaticadocenten te hebben opgeleid. ,,Daardoor komen leerlingen van de middelbare school direct in aanraking met technologie en kiezen ze later misschien vaker voor het vak van programmeur”, zegt Ruben Nieuwenhuis, een van de oprichters van TechConnect.

,,Als je jongeren vraagt of ze interesse hebben in het onderwijs, zeggen ze: ik ben niet zo goed met voor groepen staan. Maar dan leggen wij ze uit dat lesgeven tegenwoordig niet meer betekent dat je altijd drie kwartier voor de klas staat.”

Vooroordelen wegnemen

Het wegnemen van vooroordelen over technologie als beroep is een van de pijlers van TechConnect. De online gids TekkieWorden, een van de initiatieven van TechConnect, vertelt bijvoorbeeld wat het vak inhoudt en wat de toekomstperspectieven zijn, ook in het Turks en Arabisch. 

De initiatiefnemers kwamen allerlei praktische obstakels tegen, zoals mensen die het zich domweg niet konden veroorloven om zich te laten bijscholen. Voor hen wordt een studiefonds opgericht waarmee schulden tijdelijk kunnen worden gesaneerd en waaruit leefgeld kan worden uitgekeerd.

In Amsterdam Nieuw-West en in de Zaanse wijk Poelenburg worden programmeerscholen opgezet, naar het Vlaamse voorbeeld Molengeek, een tech-hub midden in de Brusselse wijk Molenbeek. Hier kunnen werkloze jongeren op elk niveau instromen. ,,Digitale kennis is steeds meer een noodzaak voor de arbeidskracht van morgen,” zegt Corinne Vigreux, medeoprichter van TomTom. ,,TechConnect moet ervoor zorgen dat ongeacht leeftijd, achtergrond, man of vrouw, iedereen het beste kan halen uit de arbeidsmarkt van de toekomst.”

Op zoek naar een nieuwe baan? In onderstaande video vertelt coach Charlotte van 't Wout welke vragen je moet stellen als je solliciteert. 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief