'Dat een volwassene 10 minuten per dag plaspauze krijgt, snap ik niet'
Wat nu weer, baas?Nooit kun je eens rustig je werk doen. Om de haverklap krijg je van je baas te horen dat het weer anders moet. Schrijver Richard Engelfriet helpt je uit de brand en scheidt in deze rubriek de zin van de onzin. Vandaag: maximale plastijd.
Delen per e-mail
Ik mag van deze krant zo vaak plassen als ik wil. Ik hoef ook niet in een systeem aan te geven dat ik naar de wc ga, zodat de krant die tijd op mijn salaris kan inhouden. En gelukkig hoef ik ook geen ketting om te doen als ik ga plassen, zoals mijn dochter in groep 3.
Bij Frank (niet zijn echte naam, want hij wil graag normaal kunnen plassen, maar ook zijn baan behouden) gaat dat anders. Hij werkt bij een callcenter met klanten als Apple. En omdat Apple blijkbaar liever niet zelf met zijn klanten praat, kun je dus Frank aan de lijn krijgen als je iMac kuren heeft. Al spreken ze bij het callcenter liever over de wereldwijde leider ‘in outsourced omnichannel customer experience management’.
Naar eigen zeggen zorgt het bedrijf goed voor zijn mensen. Volgens hun website krijgen medewerkers ‘de gelegenheid om zichzelf te zijn’. Ook 'laten ze mensen in hun waarde’.
Frank mag dus lekker zichzelf blijven. Behalve als hij naar de wc moet
Frank mag dus lekker zichzelf blijven. Behalve als hij naar de wc moet. Dan heeft hij maximaal recht op tien minuten ‘biobreaks’ (jargon voor naar de wc gaan) per dag naast zijn normale pauze. Al liet de baas van Frank weten dat hij het zou waarderen als Frank zijn behoefte zou ophouden tot de normale pauze. Zo laten ze Frank in zijn waarde bij het callcenter.
Naaiatelier Bangladesh
Ik heb aan Frank gevraagd of hij niet stiekem een kind is dat werkt in een naaiatelier in Bangladesh of een illegale bouwvakker die onder erbarmelijke omstandigheden voetbalstadions maakt in Qatar. Maar niets van dat alles. Frank is een volwassen man die werkt in Nederland en tien minuten plastijd krijgt van de baas.
In een reactie noemt het callcenter het ‘afgrijselijk’ om te horen. Volgens het bedrijf is het niet de bedoeling dat bazen aan hun medewerkers limieten opstellen over de maximale wc-tijd. Wel verwachten ze dat ‘werknemers zich onder normale omstandigheden conformeren aan gemiddelde tijden’. Ze gaan het onderzoeken.
Overigens is Frank niet de enige die problemen heeft met plaspauzes. Ik sprak ook met Paul, een kraanmachinist van bijna 60. Tijdens zijn diensten moet hij een fles meenemen om in te plassen. Zijn baas wil namelijk niet dat hij tijdens een dienst uit de cabine klimt en naar een dixie loopt. Dat past niet in het werkschema. Een probleem dat we ook al kennen van buschauffeurs .
Ik geloof in een volwassen arbeidsrelatie. Dat mijn dochter haar hand moet opsteken in de klas als ze wil plassen, snap ik. Dat een volwassen man tien minuten per dag krijgt om te plassen, snap ik niet. Een baas die bang is dat mensen misbruik gaan maken en de hele dag op de plee gaan zitten, moet zich eens goed achter de oren krabben over zijn cynische mensbeeld. Wat zegt het over de omgang met je collega’s dat je dit soort regels hanteert?
Ik stel daarom voor dat de Tweede Kamer een plasmotie in stemming brengt: ‘De Kamer, overwegende dat het ongezond is om je behoefte op te moeten houden, zeker als je dat doet uit angst om je baan te verliezen, verzoekt de regering om werkgevers te verbieden belemmeringen op te werpen om naar de wc te gaan en ervoor te zorgen dat werkgevers die tijdslimieten stellen of dit recht anderszins belemmeren een drol krijgen op hun bureau, te verstrekken door de gedupeerde medewerker, en gaat over tot de orde van de dag’. Hangende de behandeling hoop ik dat werknemers met plasbeperkende bazen gebruik maken van hun stakingsrecht. Een uur op de wc zitten valt daar ook onder.
Richard Engelfriet is dagvoorzitter en schreef het boek De Succesillusie. Heb je ook een advies van je baas gekregen waar je over twijfelt? Laat het Richard weten via mail.
Verder in het nieuws
-
Salaris ‘Toen ik in loondienst kwam, kreeg ik er 250 euro bij’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: heftruckchauffeur Ayrton (24). -
Arbeidsparticipatie onder niet-westerse migranten stijgt flink
De arbeidsparticipatie onder personen met een niet-westerse migratieachtergrond is gestegen, meldt het CBS. In 2018 was 60,9 procent van deze groep aan het werk, bijna net zoveel als voor de crisis. Het gat met werkenden met een Nederlandse achtergrond blijft echter groot. Van hen heeft 69,1 procent werk. -
‘Ook vrouwelijke eigenschappen zijn nodig in een bedrijf’
Sinds 2013 geldt in Nederland een streefcijfer voor besturen en raden van commissarissen in grote bedrijven: minstens drie op de tien moet vrouw zijn. Maar al even lang wordt dat percentage niet gehaald. Waar ligt dat aan? Work-lifeplatform Intermediair vraagt het drie Nederlandse topvrouwen. -
Dit Nederlandse bedrijf doet het beter op Instagram dan Kim Kardashian
Kim Kardashian, Ariana Grande en Cristiano Ronaldo hebben het nakijken. Het account van het Nederlandse bedrijf 433 staat op de derde plek van Instagram-accounts met de meeste interacties. -
Dit zijn de beste plekken op de wereld om een baan te vinden
Wie in het buitenland wil werken, kan kiezen uit de hele wereld. Hoe maak je de beste keuze? HousingAnywhere stelde een lijst samen met de beste plekken in het buitenland om een baan te vinden. Opvallend is de aantrekkelijkheid van Duitsland.
-
Vacature van de week Verstand van (bruids)mode? Winkel ‘Say Yes to the Dress’ zoekt nieuwe styliste
Zit jij steevast aan de buis gekluisterd bij het bruidsjurkenprogramma Say Yes to the Dress? En heb je ook nog ervaring in de fashionretail? Dan heeft bruidsmodewinkel Koonings in Deurne de baan voor jou. Ze zoeken een nieuwe styliste om bruiden aan hun droomjurk te helpen. -
50 jaar minimumloon Familie Rijkens leeft van 1800 euro per maand. ‘Frisdrank koop ik niet meer’
Een fulltime baan tegen een minimumloon is anno 2019 goed voor 1615 euro bruto per maand. Dát er een absolute ondergrens is, is ter bescherming van de werknemer. Maar of het voldoende is om van rond te komen? -
Zo gebruik je lichaamstaal om jezelf beter te presenteren
Voel jij je weleens ongemakkelijk bij een presentatie of netwerkbijeenkomst? Let eens op je lichaamstaal, adviseert Denise Dechamps van Body Language Academy. Met deze gouden tips laat je een onuitwisbare indruk achter.