Volledig scherm
© Mark Reijntjens

'Een broodje kroket is gezonder dan een broodje kaas'

SERIEWerken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: eet bij de lunch liever een broodje kroket dan een broodje kaas.

Wie beweert dit?

In 2007 nam hoogleraar voedingsleer Martijn Katan het op voor de kroket. Waarom zou die uit de bedrijfskantine moeten worden geweerd? Het broodje kroket bevat immers minder (verzadigde) vetten, minder calorieën en meer ijzer dan het broodje kaas. De krokettenliefhebbers sprongen een gat in de lucht en tot op de dag van vandaag wordt de bewering nog geregeld herkauwd. Het was Katan echter niet te doen om iedereen aan de kroket te krijgen. Hij wilde gewoon laten zien dat wat we denken dat slecht is, niet altijd slecht is en dat we in de loop der jaren van sommige dingen te veel zijn gaan eten, zoals kaas.

Mag je dan toch geen broodje kroket eten?

,,Martijn Katan kan heel goed prikkelende tegenstellingen maken”, zegt diëtist Karine Hoenderdos, schrijver van het boek PuurGezond! ,,Als je naar de getallen kijkt, heeft hij ook gelijk in deze vergelijking. Maar inmiddels zijn we al wat verder dan in 2007. We weten nu dat je het beste kunt lunchen met groente. Bijvoorbeeld soep met een salade. Of humus, dat is toch de kroket van 2017. Het is goed om meer groenten, meer fruit, meer noten en meer vis te eten dan we nu gemiddeld doen. Dat broodje kroket kun je dus beter inruilen voor een broodje haring.”

Wat moet je eigenlijk eten bij de lunch om in de middag nog productief te blijven?

,,Als je luncht met veel koolhydraten kun je daarna een dip verwachten”, aldus Hoenderdos. ,,Met minder koolhydraten, meer groenten en meer volkoren producten kun je die dip vermijden. Suikers en koolhydraten kunnen je vermoeidheid tijdelijk even opheffen maar daarna stort je weer in. Daarom is het ook niet verstandig om als je moe wordt op het einde van de middag nog naar het snoep te grijpen op kantoor. Zorg liever dat je een stuk fruit of een handje noten hebt om je energie op te krikken.” 

Lees alle artikelen op het gebied van werk en carrière op onze Werkt-pagina en meld je aan voor de nieuwsbrief!