Volledig scherm
© Shutterstock

Eindgesprek moet niet over oude koeien gaan, maar over onze toekomst

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat de beoordelingsgesprekken eraan komen. Uit onderzoek blijkt nu dat we in plaats van terug te kijken op het afgelopen jaar, liever willen dat de nadruk in de eindgesprekken komt te liggen op onze ontwikkeling en talenten.

Dat blijkt uit onderzoek van softwarebedrijf Protime. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.019 Nederlandse respondenten. Van hen zei 45 procent dat ze graag meer aandacht willen voor talenten en ontwikkeling. Dat is een grote stijging ten opzichte van het jaar ervoor: toen was dat nog 35 procent. Mensen weten dat ze nog lang door moeten werken en zijn meer bezig hoe ze inzetbaar blijven. ,,We zijn steeds meer op zoek naar de verbinding met ons werk en vragen ons af waarom we ons werk doen”, aldus Peter s’Jongers, ceo van Protime. ,,We willen niet alleen maar van 9 tot 5 werken.” 

Waar je zou verwachten dat dit vooral geldt onder de jonge generatie, ziet s’Jongers dat het vooral opgaat bij mensen die in het midden van hun carrière zitten. ,,Dat zijn mensen die al twintig jaar hebben gewerkt en weten dat ze nog twintig jaar door moeten en juist willen weten hoe ze hun talenten de komende jaren in moeten zetten.” Bovendien, zegt s’Jongers, wordt deze groep vaak vergeten. ,,Jonge mensen krijgen vaak wat meer aandacht, krijgen een coach en worden beter begeleid.” 

Collega's

Cijfers ondersteunen dat: bij werknemers tussen de 18-34 krijgt 32 procent meerdere keren per jaar een beoordelingsgesprek, bij de leeftijdscategorie 35 tot 49 zakt dat naar 20 procent. Ook vinden meer mensen (19 procent) dat er voor het beoordelingsgesprek meer informatie moet worden ingewonnen bij collega’s, dat was eerder 16 procent.

Quote

Een op de vijf krijgt zelfs helemaal geen beoorde­ling

Peter s’Jongers

Leren van successen

Wat we kunnen afleiden uit deze cijfers: we willen graag onze talenten ontwikkelen. Naar het verleden kijken, vinden we minder belangrijk. s’Jongers: ,,In beoordelingsgesprekken wordt vaak besproken wat er het afgelopen jaar niet goed ging. Als je dat op die manier aanpakt, wordt de beoordeling een stressvol moment. Ik vind dat je het om moet draaien: juist de successen benoemen en vervolgens kijken hoe je die successen het nieuwe jaar kunt voortzetten.”

Op dit moment heeft 50 procent van de respondenten nog een traditioneel eenjarig beoordelingsgesprek. 20 procent heeft meerdere keren per jaar een gesprek, bij 10 procent is het een doorlopend gesprek. Een op de vijf krijgt zelfs helemaal geen beoordeling. ,,Wat daar precies de reden van is, weten we niet”, aldus s’Jongers. Als het aan hem ligt, wordt er het hele jaar door geëvalueerd. ,,Ik ben absoluut voorstander om het klassieke eenjarige beoordelingsgesprek af te schaffen.”

,,Je moet de werkvloer eigenlijk vergelijken met een sportcoach en zijn team. Hij coacht zijn team voortdurend om ze beter te maken, om wedstrijden te winnen, met uiteindelijk het kampioenschap als doel. Ik zie daarin parallellen met het bedrijfsleven”, aldus s’Jongers.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief