Groeiend tekort aan ambachtslui: straks geen dakdekker meer te vinden
Er is een groeiend tekort aan ambachtslui. Om meer mensen tot ambachtsman- of vrouw op te leiden, zijn ambachtsinstituten in het leven geroepen. Maar niet elke opleiding blijkt even populair en sommige ambachten, zoals dat van dakdekker, dreigen alsnog te verdwijnen. ‘Hele specifieke vakkennis gaat hiermee verloren.’
Delen per e-mail
Het tekort aan ambachtslieden loopt steeds verder op. Tot 2025 zijn er nog 450.000 nieuwe vakmensen nodig, aldus AmbachtNederland. ,,Er zijn in Nederland ongeveer tussen de 800.000 en 900.000 vakmensen. Maar dit gebied is behoorlijk vergrijsd. Dat vormt vooral voor de kleinschalige ambachtelijke beroepen een groot probleem”, aldus Elrie Bakker-Derks, voorzitter van AmbachtNederland.
Er zijn in Nederland ongeveer tussen de 800.000 en 900.000 vakmensen. Maar dit gebied is behoorlijk vergrijsd
Daarom werd door AmbachtNederland de Ambachtsacademie opgericht met steun van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Veertigplussers met een WW- of bijstandsuitkering kunnen zich aanmelden voor een van de negentien opleidingen. Zo worden ruim 80 geïnteresseerden opgeleid tot bijvoorbeeld fietshersteller, kledingreparateur of pianotechnicus.
Onderaan het favorietenlijstje
Maar niet alle vakopleidingen zijn even populair op de Ambachtsacademie. ,,Mensen kiezen toch sneller voor de opleiding tot keramist dan tot siersmid”, legt Bakker-Derks uit. Er willen nu zoveel mensen keramist worden dat de opleiding tijdelijk gesloten is en er een wachtlijst bestaat. Ook lijkt de opleiding tot lijstenmaker populair, van de 80 aanmelders worden er nu vijftien opgeleid in dit ambacht.
De opleidingen die onderaan het favorietenlijstje bungelen, zijn onder meer de klus- en bouwopleidingen. Daar valt ook de opleiding tot dakdekker onder. Bijna niemand wil zich er meer in laten opleiden en dat terwijl er een groot tekort is in Nederland aan riet- en leidekkers. De instroom vanuit het mbo is daarnaast ook gestokt. Hier bestaat de opleiding op papier nog wel, maar in de praktijk worden er geen dakdekkers meer opgeleid door een tekort aan leerlingen.
Het Ambachtshuis Brabant ziet deze trend ook. In totaal hebben ze 1000 cursisten en leerlingen van uiteenlopende leeftijden en slechts 50 daarvan worden opgeleid tot dakdekker. De dakdekkers die er wel zijn, kunnen de vraag in de toekomst misschien niet meer aan. Ook andere ambachten komen door een te kleine instroom in de problemen. ,,Honderden ambachten worden met uitsterven bedreigd. Hele specifieke vakkennis gaat hiermee verloren.”
Romantiseren
Dat bepaalde ambachten populairder zijn dan andere komt volgens Bakker-Derks door het romantische beeld dat men ervan heeft. Een creatief vak, zoals het leren maken van keramiek, is voor de meeste mensen erg aantrekkelijk. Maar het is hard werken en dat wordt weleens vergeten. Een stevige dosis nuchterheid is dan ook wel op zijn plaats. Liesbeth Neef licht toe: ,,Je moet het ambacht niet romantischer maken dan dat het is. Een ambacht leer je met vallen en opstaan en door meters te maken.”
Van programmeur naar allround klusser
Hoewel de klusopleidingen een stuk minder populair zijn onder veertigplussers, is Ton Kiesewetter (57) de uitzondering op de regel. Hij laat zich via de Ambachtsacademie omscholen tot allround klusser.
Kiesewetter bracht zijn hele carrière door in de ICT en werkte onder meer als programmeur bij de NS. Maar hij raakte werkloos en verhuisde in die tijd naar Drenthe waar de banen al helemaal niet voor het oprapen lagen. ,,Na een jaar solliciteren wist ik dat ik het over een andere boeg moest gooien en besloot me te laten omscholen.”
Omdat hij altijd met veel plezier in huis klust, besloot hij de opleiding tot klusser te gaan volgen. ,,Een week na mijn aanmelding vonden ze een leermeester voor me met wie het goed klikte.” Uiteindelijk wil Ton zijn eigen klusbedrijf starten. Bij de Ambachtsacademie leert hij in de schoolbanken hoe hij dit het beste kan aanpakken. Zijn leermeester leert hem de kneepjes van het vak.
Kiesewetter was een kantoorbaan gewend en moest wel even wennen aan de fysieke inspanning. Toch ervaart hij zijn leeftijd niet als een probleem. ,,Ik kan in elk geval nog tien jaar doorgaan. Misschien kan ik het werk op den duur aanpassen zodat ik het langer volhoud. Zolang ik het leuk vind, blijf ik doorgaan.”
Ook het ambacht ganzenflappen (ganzenvangen) wordt met uitsterven bedreigd. Evert Hoolwerf is een van de laatsten in Nederland:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
‘In 2050 hébben we een 30-urige werkweek’
In 2050 praten we niet alleen meer over een 30-urige werkweek, want die is dan gewoon een feit. Andy Haldane, hoofd Economische Zaken bij de Bank of England, weet het zeker. De traditionele werkweek gaat op de schop, voorspellen ook andere kenners. -
CNV wil 30-urige werkweek: We houden elkaar gevangen in een ziekmakend systeem
Een werkweek van 30 uur moet - op termijn - de norm worden in Nederland. Hiervoor pleit de nieuwe CNV-voorzitter Piet Fortuin. Het plan krijgt veel steun, zo blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de vakbond door Maurice de Hond onder 3000 werkenden uitgevoerd. -
Alle lonen binnen een bedrijf bekendmaken, goed idee of niet?
Over de lonen die individuele werknemers verdienen wordt in een bedrijf vaak weinig losgelaten. Is dat een probleem? En zo ja, wat zou daaraan moeten gebeuren? Het Laatste Nieuws vroeg het aan expert Xavier Baeten, hoogleraar reward & sustainability aan de Vlerick Business School in Gent. -
PREMIUM
Dit zijn je collega's Zo werk je samen met ventieltrekkers, in-de-put-denkers en bruistabletten
Zeker in de donkere decembermaanden is het soms moeilijk om vol goede moed naar je werk te gaan. Hoe bewaar je je energie? Dat verschilt per persoon: bruistabletten, ventieltrekkers, dimmers en in-de-put-denkers hebben allemaal hun eigen handleiding. -
Terecht of niet? Oordeel zelf over de tien meest spraakmakende ontslagzaken van dit jaar
Van een directeur die een vrouwelijke manager vraagt een banaan in haar mond te stoppen tot een kraanmachinist die een boom laat vallen op de voet van zijn collega. In 2019 speelden er flink wat bijzondere ontslagzaken. Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen zette voor ons de 10 meest spraakmakende zaken op een rij.
-
stuur je foto in Alle collega's in een kersttrui: ‘Leuk om jezelf beetje voor gek te zetten’
Trek je lelijkste kersttrui uit de kast: het is vandaag Foute Kersttruiendag. Hoe gekker of lelijker, hoe beter. Als het maar opvalt. De Foute Kersttruiendag is óók een dag met een bedoeling: initiatiefnemer Save the Children vraagt er aandacht mee voor kinderen in nood. Stuur onderaan dit artikel je eigen foute kersttruienkiekje in! -
PREMIUM
Suzan (21) runt drie bedrijven: ‘Ik wil één van de succesvolste zakenvrouwen van Nederland worden’
Een adviesbureau, een sieradenmerk en een site waar stropdassen te koop zijn: Suzan de Jongste (21) uit Dronten heeft ondernemen als grote passie: ‘Ik krijg er juist meer energie van.’ -
Morgen is het Foute Kersttruiendag! Doen jij en je collega’s mee?
Morgen is het weer Foute Kersttruiendag, hét moment om je foeilelijkste kersttrui uit de kast te trekken. Wij willen weten in welke bontgekleurde, glitterende of lichtgevende creaties jullie je uitdossen. Maak morgen een foto – thuis bij de kerstboom of op het werk met je collega’s – en zet hem in onze kersttruiengalerij!