Volledig scherm
© Shutterstock

Handig, een reisbudget, maar zo'n 40 procent geeft méér uit

Je zou de vakantietoeslag natuurlijk kunnen gebruiken om je vakantie te bekostigen. Toch besteden we die ook graag aan andere zaken. Aan een grote aankoop of om te sparen bijvoorbeeld.

Het vakantiegeld van Johan van Loon (34) en Glodean Kempenaar (30) uit Amsterdam belandde vorig jaar op de spaarrekening, als buffer voor onvoorziene uitgaven. Deze zomer ging de toeslag grotendeels op aan de inrichting van de babykamer. In september verwachten ze hun eerste kind, een dochter.

Het bedrag dat na aanschaf van een ledikant, rompertjes en andere babybenodigdheden overbleef, werd uitgegeven aan een korte vakantie, de laatste met z’n tweeën. De reis, naar Egypte, bleek uiteindelijk goedkoper dan vooraf begroot. ,,Doordat Glodean veel moest rusten was er geen tijd voor excursies of uitstapjes’’, zegt Johan. ,,Dat geld hielden we dus mooi in onze zak.’’

Dat er dit jaar na de vakantie geld overbleef, kwam voor de aanstaande ouders als een verrassing. Op voorgaande zomervakanties moest vrijwel altijd worden bijgelegd. Johan: ,,Voor vertrek begroten we altijd een vakantiebudget, maar vaak zijn we meer kwijt dan gepland.’’

Reisbudget

Daarin zijn Johan en Glodean niet ­alleen, weet Nibud-woordvoerder Karin Radstaak. Ruim de helft van de Nederlandse vakantiegangers bepaalt vooraf een reisbudget, maar uiteindelijk geeft 38 procent meer uit dan ze van tevoren hadden gedacht. ,,Daarom is het belangrijk om de kosten van de vakantie vooraf goed in kaart te brengen. Wat ben je bijvoorbeeld kwijt aan de reis, uitjes, accommodatie en - niet te vergeten - het dierenhotel voor hond of kat?’’

De meeste Nederlanders ontvingen in mei of juni hun jaarlijkse vakantietoeslag. Voor velen een welkom extraatje om het reisbudget te spekken. Maar lang niet iedereen gebruikt het extra geld – circa 8 procent van je bruto jaarsalaris – voor de vakantie, blijkt uit de jaarlijkse vakantiegeldenquête van budgetvoorlichter Nibud.

15 dagen gaan Nederlanders gemiddeld op zomervakantie.
25 procent van de Nederlanders blijft deze zomer thuis.
25 miljard wordt jaarlijks aan vakantiegeld uitgekeerd.
68 procent van de vakantiegangers rekent van tevoren uit of ze de reis kunnen betalen
845 euro p.p. geven Nederlanders gemiddeld aan vakantie uit

Het Nibud vroeg ruim 900 Nederlanders hoe zij hun vakantietoeslag dit jaar besteden. Bijna de helft van de mensen gebruikt het extra geld waarvoor het bedoeld is: de vakantie. Een kleiner deel, 36 procent, zet het weg als spaargeld. Dat is een fractie minder dan vorig jaar, maar bijvoorbeeld meer dan acht jaar geleden. Toen gaf nog maar 24 procent van de ondervraagden aan dat te doen.

Vorig jaar onderzocht ING hoeveel vakantiegeld mensen op de spaar­rekening zetten. Daaruit bleek dat vooral jongeren en starters de toeslag gebruiken om te sparen. Volgens de bank doen ze dat vooral om in de toekomst een woning te kunnen kopen. Door de aangescherpte leennormen is daar meer eigen geld voor nodig.

Andere bestemmingen voor het vakantiegeld zijn huishoudelijke uitgaven, korte uitstapjes en grote aankopen. 17 procent van de Nederlanders gebruikt de ontvangen toeslag voor het afbetalen van schulden en wegwerken van betalingsachterstanden. In 2010 was dat nog 13 procent, blijkt uit de cijfers van Nibud.

Na de vakantie

Handig is om rekening te houden met kosten ná de vakantie. Volgens Nibud-woordvoerder Radstaak is met name de creditcard voor velen een grote instinker. ,,Betalen gaat lekker makkelijk en snel, maar het bedrag wordt soms pas een maand later van je gewone betaalrekening afgeschreven. Dat kan bij thuiskomst voor ­financiële problemen zorgen’’, aldus de budgetexpert.

De oplossing: aan het einde van de vakantiedag even je saldo checken met de bankapp op je mobieltje. Binnen Europa kun je immers zonder extra kosten gebruikmaken van je databundel. Radstaak: ,,Wat heb je die dag gedaan, hoeveel heb je uitgegeven en wat wil je de rest van de vakantie nog doen. Als je dat op een rijtje hebt, weet je wat er financieel nog mogelijk is’’, aldus Radstaak.

Als laatste tip adviseert Radstaak om geld voor na de vakantie te reserveren. ,,Misschien gaan je kinderen naar de middelbare school en hebben ze dure boeken nodig of behoeft de wasmachine onverwacht een reparatie. Met een buffer kom je minder snel voor vervelende verrassingen te staan.’’

Hoe begroot je een vakantie?

Op vakantie maken we ons liever geen zorgen over geld. Daarom adviseert Nibud om vooraf een vakantiebegroting te maken.
Een passende vakantiebegroting houdt rekening met drie uitgavenposten. Allereerst de kosten vooraf, zoals de reisverzekering, eventuele inentingen, laatste autocheck en een nieuwe identiteitskaart.
Vervolgens breng je de kosten voor reis en accommodatie in kaart. Wat ben je kwijt aan vliegtickets, vakantiehuisje of kampeerplek en hotelovernachtingen?
Tot slot kun je de uitgaven op de vakantiebestemming op een rijtje zetten, bijvoorbeeld voor eten en drinken, excursies en uitjes naar pretparken. Op Nibud.nl vind je een handig formulier voor het opstellen van een vakantiebegroting.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief