Heb je ook van die collega’s waarvan je denkt: wat doén die de hele dag?
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: jezelf onmisbaar voelen.
Delen per e-mail
Heb je ook van die collega’s waarvan je denkt: wat dóen die de hele dag? Ze horen blijkbaar ook in het projectteam, sluiten aan bij vergaderingen en verdwijnen vervolgens weer in hun kantoor achter hun computer. Makkelijk geld verdienen zo. Jij daarentegen, jij bent degene die altijd maar weer de kar moet trekken. Als jij er niet was, nou, dan zou het hele project op zijn gat liggen. Ja toch?
Overclaiming
Grote kans dat je in een denkfout bent getuimeld, namelijk die van ‘overclaiming’. We zijn geneigd om te veel lof te eisen voor onze bijdragen. Wanneer we werken aan een project, zijn we namelijk de hele dag in de weer met onze eigen taken en die herinneren we ons ook het best. We zien de inspanningen van anderen grotendeels over het hoofd, want daar hebben we geen levendige herinneringen aan.
Dit overclaimen zorgt ook voor onvrede over het huishouden bij stellen, zo blijkt uit klassiek onderzoek uit de jaren 70. Je was er immers niet bij toen je partner een uur lang kringen uit het bad poetste, dus dat zie je domweg over het hoofd.
Ik voelde me zwaar miskend
Ook ik vond mezelf behoorlijk onmisbaar toen ik een jaar lang werkte aan een groot project. Uiteindelijk werd ik niet eens uitgenodigd bij de grote publieke lancering, omdat er beperkt plek was voor medewerkers. ,,Tja’’, besloot mijn leidinggevende doodleuk, ,,als ik jou uitnodig, dan moet ik wel vijftig mensen uitnodigen, want het hele bedrijf heeft meegewerkt aan dit project.’’ Ik voelde me zwaar miskend.
Papiertje
Overclaiming is vrij makkelijk op te sporen. Vraag alle leden van een project op een papiertje te zetten hoe groot hun bijdrage is in procenten. Opgeteld zou dit honderd procent moeten zijn, maar je voelt hem al aankomen: over het algemeen komen teams uit op (veel) meer dan honderd procent. Met gevoelens van onderwaardering tot gevolg.
Hoe kun je een meer realistisch beeld krijgen van je werkelijke bijdrage? Onderzoekers suggereren dat je daarvoor je blik moet verplaatsen van jezelf naar je collega’s. Dat kan door eerst alle namen van meewerkende collega’s op te sommen en in te schatten hoeveel procent zij bijdragen, voordat je een inschatting maakt over jezelf. Ben je ineens een stuk meer misbaar dan gedacht. Toch jammer.
Wil je laten zien wat je kan of hebt gedaan? Coach Charlotte van 't Wout heeft tips hoe je (goed) kunt opscheppen over jezelf:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
Dit betekent de nieuwe NS-dienstregeling voor jou
Op zondag 15 december gaat de nieuwe dienstregeling van de NS in. Maar betekent dit ook dat je als treinende forens een paar minuten langer kunt doorslapen, of moet je juist eerder je bed uit? Dit zijn de grootste veranderingen in het spoorboekje. -
Wat doet een... Landmeter Marco (47) maakt het gezellig met collega's: ‘Voor 11 uur al acht koppen koffie op’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: landmeter bij RPS, Marco Jacobs (47). -
PREMIUM
Jonge artsen vatbaar voor burn-out: ‘Ik was aangenomen voor 36 uur maar werkte dubbel zoveel’
We lezen dagelijks over de hoge werkdruk in de zorgsector. Maar hoe voelt het nu écht om continu te moeten rennen voor patiënten? Ex-ziekenhuisarts Niki Achterkamp (30) vertelt over haar burn-out en tipt wat volgens haar anders zou moeten in de zorg. -
video Deze pakketbezorgers doen er alles aan om jouw cadeautjes op tijd af te leveren
Deze dagen is het topdrukte voor de pakketbezorging. Alleen al het PostNL-depot in het Zeeuwse Goes verwerkt in deze periode dagelijks zesduizend pakjes meer dan normaal. Bezorger Peter Roelofs neemt ons mee op een uitzonderlijk drukke werkdag. ‘Wel 140 keer vandaag druk ik op een belletje.’ -
De huisman ‘Jaloers kan ik worden op mensen die lekker een potje kunnen janken, lijkt me heerlijk’
Niek Druijff (42) verruilt het Nederlandse platteland voor Singapore. Als huisman tussen de expats schrijft hij wekelijks over zijn belevenissen. Vandaag: echte mannen huilen niet.
-
Waarom we in Nederland een vrouwenquotum nodig hebben
De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met de invoering van een vrouwenquotum. Maar hebben we in Nederland echt zo'n regel nodig? En gaat zo'n quotum wel werken? Een antwoord op de meest gestelde vragen. -
Heb jij misschien een burn-out? Doe de test!
Een burn-out wordt niet altijd goed herkend door werknemer en werkgever, constateert burn-outexpert Mascha Mooy. Ze schreef er het boek Bye Bye Burnout over, een praktische handleiding om burn-out te overwinnen. Weten of jij misschien een burn-out hebt? Doe deze test uit het boek. -
Werkgevers pakken uit met kerstpakket: duurder en een heus ‘uitreikmoment’
Kerstpakketten zijn onverminderd populair, de gemiddelde prijs stijgt en het ‘uitreikmoment’ is vaker ‘een hele happening’. Voor werkgevers is dat een extra manier om waardering te tonen aan de medewerkers, zien kerstpakkettenleveranciers.