Volledig scherm
Jorik (42): ,,Ik heb geen geldzorgen en ik vind de combinatie van loondienst en freelancen erg prettig.” © Thijmen Geluk

‘Ik kan alles doen zoals ik zelf wil en ik word er nog voor betaald ook’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jorik (42). Hij werkt 24 uur per week in een zorgwerkplaats. Ook is hij al 12 jaar vormgever en ontwerper op zzp-basis.

Wat verdien je?
,,Bij de werkplaats verdien ik rond de 1800 euro bruto. Netto is dat 1400 euro. De inkomsten van mijn zzp-praktijk zijn wisselend. Het kan 500 euro zijn, maar ook 2000 euro. Laten we zeggen gemiddeld zo’n 800 euro per maand. Dat maakt mijn gemiddelde maandelijkse inkomen 2600 euro bruto.”

Blij mee?
,,Ja, ik ben er wel blij mee. Ik heb geen geldzorgen en ik vind de combinatie van loondienst en freelancen erg prettig. Daarnaast ben ik iemand die het leuk vindt om zelf dingen te maken. Als de auto stuk is dan kan ik dat zelf maken. Dat kost tijd, maar scheelt geld. In plaats van meer willen verdienen bespaar ik juist allemaal kosten. Of je nu weinig uitgeeft of veel verdient, het maakt eigenlijk niet veel uit.”

Waarom kies je voor de combi loondienst een zzp?
,,Ik heb na mijn grafische opleiding vijf jaar voor een baas gewerkt maar ik miste de vrijheid om m’n eigen ding te doen. Toen ik twaalf jaar alleen als zzp’er werkte, merkte ik dat ik het moeilijk vond om vrije tijd te claimen. Met deze combi heb ik een inkomen, mag ik daarnaast van mezelf freewheelen en heb ik plezier in gekke dingen maken en bouwen. Zonder dat het meteen iets moet opleveren.”

Werk je met een uurtarief of laat je je per project betalen?
,,Ik heb een uurtarief. Zestig euro voor de creatieve uren en het honorarium voor productie-uren wisselt. Dat ligt vooral aan het budget. Soms kan een opdrachtgever er ook voor kiezen om het bouwen door iemand anders te laten doen. Maar een creatief concept bedenken, dat kan niet iedereen. Daarom dat onderscheid.”

Quote

Bij de onderhande­ling over het salaris heb ik aangegeven dat mijn creatieve inbreng ook wat waard is

Heb je onderhandeld over je salaris?
,,Ja, dat heb ik wel. Bij de zorgwerkplaats bouw ik met cliënten samen. Ik heb een schommelbankje ontworpen, de Mijmer, en dat wordt steeds meer besteld. En soms word ik gevraagd om een decor te ontwerpen en deze klus neem ik dan mee naar de werkplaats. Dus toen we gingen onderhandelen over mijn salaris hebben ze in eerste instantie gekeken naar mijn kwaliteiten als begeleider. Maar toen heb ik aangegeven dat mijn creatieve inbreng ook wat waard is.”

En toen?
,,Dat begrepen ze. Het werd niet meteen het dubbele, maar ik kreeg er een paar honderd euro bij. Ik had geen onderzoek gedaan naar wat ik precies meer wilde verdienen, maar ik wist wel dat ik meer waard was.”

Kijk je naar wat andere ondernemers vragen?
,,Ik weet wel een beetje wat voor prijzen er spelen bij andere vormgevers. Maar eigenlijk is het maar moeilijk te vergelijken. Nu met het schommelbankje sluit ik een compromis naar wat het voor een klant waard is en hoeveel uren erin zitten. Ik ben ambitieus, wil mooie dingen maken en dan wordt het soms te duur en kies je een vorm die voor iedereen werkt.”

Weet je wat je collega’s bij de werkplaats verdienen?
,,Die heb ik op die plek niet. Ik draai de werkplaats alleen. Ik heb wel te maken met trajectbegeleiders van de cliënten. Wat zij verdienen: ik zou het niet weten.”

Zou je het willen weten?
,,Eerlijk, eigenlijk interesseert me dat niet zo. Ik doe veel vrijer werk dan zij. Ik kan alles doen zoals ik zelf wil en ik word er nog voor betaald ook.”

Verdient Jorik genoeg? 

Leeftijd: 42 jaar
Opleidingsniveau: mbo
Functie: grafisch ontwerper
Branche: overig
Werkervaring: 16 jaar
Leidinggevend: 8 werknemers
Aantal werknemers: 2 tot en met 20 werknemers
Budget: Ja, voor budgetten tot 10.000 euro

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor zijn functie 3058 euro voor 40 uur. Omgerekend is dat voor de 24 uur die hij in loondienst maakt 1834 euro. We hebben hierbij zijn zzp-inkomen buiten beschouwing gelaten. ,,Ik had er geen idee van. Ik had gedacht misschien zit ik wat lager. Dat valt dus heel erg mee. Maar zo zie je, ik ben er niet zo mee bezig.”

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder: 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.