Jack Ma tijdens de bruiloft in Hangzhou, China.
Volledig scherm
Jack Ma tijdens de bruiloft in Hangzhou, China. © Reuters

Jack Ma van Alibaba spoort personeel tijdens bruiloft aan om ‘seksmarathons’ te hebben

De oprichter van webgigant Alibaba en miljardair Jack Ma heeft bij een huwelijksceremonie zijn personeel opgeroepen om ‘elke dag seksmarathons te hebben’.  

Ma (54), de rijkste man van China, sprak afgelopen vrijdag tijdens een grote huwelijksceremonie, ‘Ali Day’ geheten, die elk jaar plaatsvindt. ,,Op het werk streven we het gedachtegoed van 996 na. In het leven zouden we ‘669' moeten volgen.” Het getal 996 verwijst naar de 996-werkcultuur: van 9 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds, 6 dagen per week. Jack Ma pleitte onlangs nog voor zo’n 72-urige werkweek: ‘Anders hoef je niet te solliciteren’.

,,Wat 669 is? Zes dagen, zes keer, waarbij langdurigheid de sleutel is”, vertelde Ma de 102 koppels die in bruidskleding bij de ceremonie aanwezig waren, schrijft de Daily Mail. Het woord ‘negen’ of ‘jiu’ is een homofoon (benaming voor een woord met verschillende betekenissen) dat ook ‘lang’ betekent.

Onzedelijk

De uitspraak is op de officiële website van Alibaba geplaatst via Weibo (een soort Twitter in China), met erbij een knipogende emoji die tot veel kritiek leidde. ‘Publiek een onzedelijke grap maken en die promoten - is dat verantwoord naar ondergeschikten? Duimen omlaag deze keer’, luidde een van de online commentaren.

‘Is dit grappig? Totaal niet’, schrijft een ander. ‘Wie op aarde heeft de energie voor 669 thuis na 996 op het werk?’, vraagt een ander zich af.

Kinderen krijgen

Ma riep de koppels op zich voort te planten, omdat kinderen een betere investering zijn dan eigendommen. ,,De eerste KPI (key performance indicator) van het huwelijk is om resultaten te boeken. Er moeten producten komen. Wat is het product? Kinderen krijgen.” 

Het geboortecijfer van China daalt, en de groei van de economie stokt. In 2018 daalde het aantal geboren kinderen met 2 miljoen tot 15,23 miljoen - het laagste geboortecijfer sinds 1961, ondanks dat de eenkindpolitiek in 2016 overboord werd gezet.

Terugkomend op de 996-werkcultuur die hij vorige maand aanbeval, noemde hij de lange werkdagen een ‘grote zegen’. ,,Veel bedrijven en veel mensen hebben niet de mogelijkheid om 996 te werken. Als je niet 996 werkt als je jong bent, wanneer kan je dan ooit 996 werken? Laat mij jullie vragen: als je niet meer tijd en energie aan je prestaties besteedt, hoe kun je dan het succes bereiken dat je wilt?” De Chinese arbeidswet schrijft voor dat de gemiddelde werkweek maximaal 40 uur bedraagt. 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief