Kind ziek: kun je gelijk naar huis en welk verlof neem je op?
Mag dat?Wat vertel je wel of niet aan je baas? Wat zijn je rechten als werknemer? Hoe los je lastige kwesties het beste op? In deze rubriek wekelijks advies bij dilemma’s op de werkvloer. Aflevering 17: Je kind is ziek, wat nu?
Delen per e-mail
De Kwestie
Mirjam is moeder van twee kinderen, en werkt daarnaast vier dagen in de week op een kantoor. Wanneer de crèche belt dat haar jongste ziek is, weet ze even niet wat ze kan doen. De oppas is niet beschikbaar, en haar man kan niet weg van zijn werk. Waar kan Mirjam zich op beroepen? Mag ze gewoon haar tas pakken en haar kindje ophalen, of kan haar werkgever Mirjam verplichten om op het werk te blijven?
De Kenners
Bij een ziek kind zijn er verschillende soorten verlof waar je gebruik van kunt maken. Wanneer je kind heel plotseling ziek geworden is en je direct moet stoppen met je werk, kun je calamiteitenverlof aanvragen. De Consumentenbond: ,,Het moet dan wel dringend zijn: er is niemand anders die je kind kan opvangen. Je werkgever zal in het algemeen wel begrip hebben voor je situatie. Je calamiteitenverlof duurt net zo lang als nodig is om de calamiteit te regelen.”
In principe krijg je doorbetaald tijdens het calamiteitenverlof. ,,Maar als in je cao anders is bepaald, gaan die regels voor. In de cao kunnen dus afwijkende afspraken staan over de doorbetaling van je loon tijdens het calamiteitenverlof, maar niet over het recht op dat verlof”, aldus de Consumentenbond.
Is je kind langer ziek? De Consumentenbond: ,,Dan kun je het best kortdurend zorgverlof aanvragen bij je werkgever. Meld dit indien mogelijk van tevoren bij je werkgever.” Kortdurend zorgverlof heeft echter wel een maximum: je mag per jaar twee keer je aantal werkuren per week opnemen. ,,Tijdens het verlof betaalt je werkgever ten minste 70 procent van je salaris door. Is dat minder dan het minimumloon, dan ontvang je het minimumloon”, aldus De Consumentenbond. Ten slotte kan het ook gebeuren dat je kind langere tijd ziek is. Dan kan je het best gebruik maken van langdurend zorgverlof. ,,Dit moet je twee weken van tevoren schriftelijk aanvragen bij je werkgever.”
Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau maken slechts 3 van de 10 mensen die daarvoor in aanmerking komen, gebruik van de verlofregelingen. Vaak zijn ze bang dat het verlof geld kost of dat ze hun baan kwijtraken. En natuurlijk zijn er veel mensen die onbekend zijn met de mogelijkheden.
Maar wat als jouw werkgever jouw zieke kind geen calamiteit vindt? Andries Bongers, HR-specialist: ,,Het is vage wetgeving, werkgevers en werknemers moeten zelf bepalen wat een calamiteit is. En de ene werkgever is daar strenger in dan de andere. Het kan gaan om een gesprongen waterleiding, of een kind dat opeens flink ziek is. Een calamiteit is onvoorzien en plotseling. Zelfs overleg met een werkgever is op die momenten niet altijd mogelijk. Hoe jouw werk het aanpakt, hangt af van hoe jij binnen een bedrijf staat en hoe sociaal dat bedrijf is. Maar calamiteitenverlof is een recht dat bij wet is vastgesteld, dat kan een werkgever je in principe niet ontzeggen.”
De enige uitzondering hierop is als het bedrijf dusdanig veel problemen zou krijgen door jouw afwezigheid, dat het kritiek wordt. Bongers: ,,Het moet dan echt om de bedrijfszekerheid van het bedrijf gaan. Maar het is voor het bedrijf erg moeilijk aan te tonen dat jij dusdanig onmisbaar bent. Als een bedrijf bezwaar heeft tegen jouw verlof, kunnen ze dat meestal niet hard maken bij bijvoorbeeld een rechter.”
De Oplossing
Wanneer het kind van Mirjam plotseling ziek geworden is en er geen andere oplossing is, kan Mirjam dus gebruik maken van het calamiteitenverlof.
De Consumentenbond: ,,Met eerdergenoemde vormen van verlof zul je er in de meeste gevallen wel uitkomen. Lukt het echt niet en is er geen andere manier om je zieke kind te verzorgen, dan kun je altijd nog overwegen om minder uren te gaan werken.”
Ook HR-specialist Bongers pleit in het geval van Mirjam voor het calamiteitenverlof. ,,Is het misschien niet helemaal een calamiteit? Dan kun je altijd nog een paar uur gewoon verlof opnemen.”
In de serie Mag dat? lees je over praktische kwesties op de werkvloer. Mag je verplicht worden om over te werken? Mag een recruiter zomaar (oud-)bazen vragen om referenties? Lees er alles over in ons dossier.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
Forbes: deze 10 Nederlandse ondernemers gaan het maken
Wie worden wereldwijd gezien als de rijzende sterren onder de Nederlandse ondernemers? Volgens zakenblad Forbes moeten we deze tien aanstormende talenten in de gaten houden. -
PREMIUM
De bedrijfsfilms van Tim (19) en Tom (20) slaan aan, zolderkamer wordt te klein
Hun bedrijfsanimatiefilms slaan zo aan, dat Tim van Leeuwen en Tom Roeloffs niet meer vanaf zolder kunnen werken. De jonge ondernemers verhuizen met Tim & Tom Producties naar een bedrijfspand. -
‘Als je iets op internet gratis krijgt, ben jíj het product dat verhandeld wordt’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek ‘Fokking Druk’. Zijn advies voor zijn werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
Liever een baan in de buurt dan een hoger salaris
Stel: het bedrijf waar je werkt gaat in een economische crisis failliet, je baan gaat verloren. Wat is dan belangrijker bij het vinden van een nieuwe baan? Een goed salaris? Of de afstand naar je werk? En zijn we bereid om te verhuizen om snel weer aan de slag te gaan? -
Mag dat? Kun je zelf bepalen of je thuiswerkt, en wanneer je dat doet?
Wat vertel je wel of niet aan je baas? Wat zijn je rechten als werknemer? Hoe los je lastige kwesties het beste op? In deze rubriek wekelijks advies bij dilemma’s op de werkvloer. Aflevering 24: thuiswerken.
-
Strenge kartelwaakhond ACM wil wél arme zzp’er helpen
Kartelwaakhond ACM is bezorgd over de zwakke positie van zzp’ers. De toezichthouder onderzoekt of eenpitters aan de onderkant van de arbeidsmarkt toch de krachten mogen bundelen om zo betere tarieven bij de opdrachtgevers af te dwingen. -
Dit woordje kan je maar beter niet gebruiken in je werkmail
Het woordje ‘oké’, hoe vaak per dag zeggen we het niet. Maar kijk uit als je het in de digitale werkomgeving wil gebruiken. Een onschuldig ‘ok’ kan in een e-mail of Slackbericht weleens helemaal verkeerd overkomen. -
Bij dit Nederlandse bedrijf zijn geen managers of vaste functies
Veel bedrijven willen geen loonslaven in dienst. Ze proberen hun werkvloer zo ondernemend mogelijk te maken, vol eigen ideeën en verantwoordelijkheidsgevoel. Hoe is het om daar te werken? Sabine Vroemen vertelt over haar nieuwe werkgever Secrid.