Koester de millennial, zo begeleid je ’m het beste

videoDie eigenwijze, overijverige, burn-outgevoelige en avocadoknagende millennials: je zal er maar leidinggevende van zijn. Hoe zorg je dat de millennial op de werkvloer tot zijn recht komt en niet binnen een jaar weer vertrekt? In zijn nieuwe boek geeft psycholoog Thijs Launspach tips.

Volledig scherm
Thijs Launspach, omringd door millenials © GUUS SCHOONEWILLE

‘Mateloos interessant’ vindt Launspach ze, de millennials. Over de generatie geboren tussen 1980 en 2000 schreef hij al eerder twee boeken, hij toert als zelfstandig spreker over dit onderwerp door het land en bovenal is hij er zelf een, met geboortejaar 1988.

,,Iedere opgroeiende generatie denkt na over vragen als: wie wil ik zijn? Wat vind ik belangrijk? Maar de millennialgeneratie heeft een unieke situatie: ze zijn opgegroeid met technologie en met de overtuiging dat je alles kunt bereiken als je maar je best doet. Dat brengt allerlei specifieke, nieuwe moeilijkheden met zich mee. Als psycholoog vind ik dat superinteressant.”

 1. ‘Voor uitgebuite landarbeiders of fabriekswerkers hoef je echt niet helemaal naar Bangladesh. Hier heb je ze ook’

  ‘Voor uitgebuite landarbei­ders of fabrieks­wer­kers hoef je echt niet helemaal naar Bangladesh. Hier heb je ze ook’

  Fabriekswerkers die ellenlange dagen draaien, landbouwarbeiders die amper betaald krijgen of migranten die gevangen zitten in moderne slavernij: dit soort schrijnende toestanden komt alleen in verre landen voor, toch? De waarheid ligt anders, ontdekten de journalisten van Platform Investico. Ook de Nederlandse arbeidsmarkt heeft een schaduwkant, beschrijven ze in het boek Uitgebuit, dat vandaag verschijnt.
 2. Hoe je goedbedoelde hulp als vrijwilliger in het buitenland helemaal verkeerd kan vallen
  PREMIUM

  Hoe je goedbedoel­de hulp als vrijwilli­ger in het buitenland helemaal verkeerd kan vallen

  Zoek je een werkavontuur als vrijwilliger in een ver land? Let dan op of je goedbedoelde hulp ook zo overkomt bij de mensen daar, waarschuwen deskundigen Yolande van Wijk en Judith van de Kamp. Denk bijvoorbeeld aan het ‘weeshuistoerisme’, waar de constante stroom aan arriverende en vertrekkende vrijwilligers de hechtingsproblemen van wezen lijkt te verergeren. Hoe kies je als leek een goede organisatie?