Lotte
Volledig scherm
Lotte © Thijmen Geluk

Lotte (22): ‘Als je me dit salaris wil geven, prima - maar dan ben ik na deze maand weg’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Lotte (22) werkt 40 uur in de week als interieur-specialist in de engineering. Ze wordt uitbetaald via een detacheringsbureau.

Wat verdien je?
,,2350 euro bruto. Netto is dat 1850 euro.”

Blij mee?
,,Inmiddels wel. Toen ik twee jaar geleden hier kwam werken en ze boden mij 2000 euro, dacht ik: jackpot, ik ben binnen. Maar op een gegeven moment dacht ik: met de verantwoordelijkheden die ik nu heb en wat ik allemaal doe, mag daar wat meer tegenover staan.”

Hoe heb je dat aangepakt?
,,Ik heb een gesprek aangevraagd en het goed voorbereid. Ik had opgeschreven waarom ik meer zou moeten verdienen. Dat was: ik had meer taken gekregen en mezelf van niets naar iets ontwikkeld. Toen ik hier begon met werken werd ik in een donker gat gegooid en mocht ik het zelf allemaal uitzoeken. En dat is me gelukt ook. Ze hebben me toen 2500 euro geboden. Een mooi bedrag, maar ze wilden niet mijn auto betalen. Dat deed het detacheringsbureau wel, waar ik tot dan toe door werd uitbetaald.”

En toen?
,,Ik woon twee uur rijden van mijn werk, dus benzine zou mij al 1000 euro per maand kosten. Laat staan de kosten voor de aanschaf en het onderhoud. Dus ik ben gaan praten met het detacheringsbureau. Ik zei dat ik 2400 euro zou willen verdienen - ik snap ook wel dat zij een beetje geld aan mij moeten verdienen. Toen zeiden ze: wij dachten aan 2200 euro. Toen heb ik gezegd: joh, als je me dit wil geven prima, maar dan maak ik deze maand af en ben ik weg. Gelukkig hebben we een tussenweg gevonden en zijn we op een bedrag van 2350 euro uitgekomen.”

Hoe was het om dit gesprek te voeren?
,,Het ging verrassend goed, ik dacht dat ik rood zou worden en zou gaan zweten. Maar helemaal niet. Ik voelde me na het gesprek vooral heel trots. Ik voelde ook wel dat ik de touwtjes in handen had. Zij hebben mij nodig. Voor hun ben ik een winstplaatje. Ik denk dat het heel goed is geweest dat ik me zo goed heb voorbereid. Stel dat je in zo’n gesprek zit en ze vragen wat je wil verdienen en je zegt ‘ik heb geen idee’. Dan kom je wel erg onprofessioneel over.”

Quote

Ik dacht dat ik rood zou worden en zou gaan zweten. Maar helemaal niet. Ik voelde me na het gesprek vooral heel trots

Lotte (22)

Wat als ze niet akkoord waren gegaan?
,,Ik heb altijd veel gespaard, dus het was wel goed gekomen. Al hoopte ik natuurlijk wel op een goede afloop.”

Wat zijn de verschillen tussen het werken voor een detacheringsbureau en het werken voor het bedrijf zelf?
,,Wanneer ik bij het bedrijf zelf in dienst was geweest dan had ik winstuitkering, een dertiende maand en veertig vakantiedagen gekregen. Nu heb ik er 25. Ik heb geprobeerd te onderhandelen over de vakantiedagen, maar de dame van het detacheringsbureau zei: dit zijn onze regels, iedereen heeft dit, dus jij ook.”

Die dertiende maand en de winstuitkering lijken me ook jammer om te missen…
,,Klopt, maar ik heb het berekend: zelfs al had ik dit gehad, dan was het nog steeds niet rendabel met de auto. Ik ben heel blij met de keuze die ik gemaakt heb.”

Verdient Lotte genoeg?

Leeftijd: 22
Aantal jaar werkervaring: 2
Aantal werkzame uren per week: 40
Opleiding: mbo
Branche: industrie
Aantal werknemers: 5000
Vestigingsland hoofdkantoor: NL

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor haar functie 1951 euro. ,,Fijn dat ik meer verdien. Ik ben nog jong, dus dit is een prima bedrag voor de werkervaring die ik heb. Met dit bedrag van het salariskompas ben ik begonnen.”

Check het zelf via de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank.

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank in en je weet het!

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is de Salariswijzer? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant.