Voorzitter Hans Borstlap (m) overhandigde vanmiddag het rapport van zijn commissie Regulering van Werk aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken (l).
Volledig scherm
PREMIUM
Voorzitter Hans Borstlap (m) overhandigde vanmiddag het rapport van zijn commissie Regulering van Werk aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken (l). © ANP

Nieuwe loopgravenoorlog dreigt rond arbeidsmarkt (maar er is ook winst)

AnalyseWie geschrokken is van de vergaande voorstellen die de commissie-Borstlap deed, kan voorlopig rustig ademhalen. De kans is klein dat ze zomaar worden overgenomen. Een nieuwe loopgravenoorlog dreigt, al is er ook winst.

Politiek Den Haag is dol op commissies, vooral als men het hopeloos oneens is. Reikhalzend werd daarom uitgekeken naar het rapport van de commissie Regulering van Werk, onder leiding van Hans Borstlap. De voormalig topambtenaar moest het gehoopte breekijzer zijn dat een einde zou maken aan jarenlange politieke wispelturigheid en besluiteloosheid op het terrein van de arbeidsmarkt.

De voormalig topambtenaar deed wat er van hem verwacht werd: hij kwam met een stevige analyse over de arbeidsmarkt, die volgens hem te veel mensen te weinig bescherming biedt of langs de kant laat staan. Zo kan het niet langer, was zijn boodschap. En om de politiek te helpen knopen door te hakken, deed hij een stapel hele en halve voorzetten, die vaak even gedurfd als omstreden zijn.