Volledig scherm
PREMIUM
© Thierry Schut

Pakkettenstress? Niet voor bezorger Marcel: ‘Soms eet ik gewoon een soepje mee’

Met de rap slinkende brievenmarkt is de postbode op zijn retour. Pakketbezorgers nemen de rol van ‘buurtburgemeester’ snel over. ‘Er hingen posters voor de ramen: onze bezorger moet blijven!’

Om in te spelen op de snel krimpende postmarkt - jaarlijks daalt het aantal brieven met een tiende - wil PostNL graag Sandd overnemen, de enige serieuze concurrent van het voormalige staatsbedrijf. Toezichthouder ACM wil de fusie blokkeren, maar het lijkt een kwestie van tijd tot de klassieke postbode uit het straatbeeld is verdwenen. ,,De postbezorging is een aflopende zaak, dat werd me jaren geleden al verteld”, zegt Assenaar Dennis Huisman, pakketbezorger voor PostNL, die liefkozend ‘Pieter Post’ genoemd werd in Westerbork, waar hij tot jaren geleden werkte. ,,Dus daarom ben ik ooit overgestapt naar de pakketten.”

  1. ‘Voor uitgebuite fabriekswerkers hoef je niet naar Bangladesh. Hier heb je ze ook’

    ‘Voor uitgebuite fabrieks­wer­kers hoef je niet naar Bangladesh. Hier heb je ze ook’

    Fabriekswerkers die ellenlange dagen draaien, landbouwarbeiders die amper betaald krijgen of migranten die gevangen zitten in moderne slavernij: dit soort schrijnende toestanden komt alleen in verre landen voor, toch? De waarheid ligt anders, ontdekten de journalisten van platform Investico. Ook de Nederlandse arbeidsmarkt heeft een schaduwkant, beschrijven ze in het boek Uitgebuit, dat vandaag verschijnt.