Peter (44) is psycholoog. ‘Uurtarieven van zzp’ers zitten ruim boven die van mij.’
Volledig scherm
Peter (44) is psycholoog. ‘Uurtarieven van zzp’ers zitten ruim boven die van mij.’ © Thijmen Geluk

Psycholoog Peter (44): ‘Ik ben niet dit werkveld ingegaan om rijk te worden’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Peter (44) werkt al 20 jaar voor dezelfde organisatie in de jeugdzorg in verschillende functies. Nu is hij psycholoog en behandelcoördinator.

Wat verdien je?
,,Netto verdien ik 3300 euro. Bruto is dat 5400 euro.”

Blij mee?
,,Op zich wel voor nu, maar zit aan het einde van de schaal dus ik kan niet verder. Dat is wat minder. Als ik een financiële stap vooruit wil maken dan moet ik voor mezelf beginnen. Ik zie dat de markt verschuift naar zzp’ers. Ze doen minder complex werk, voor een hoger uurloon. Maar ik ben niet het werkveld ingegaan om rijk te worden. En ik wil ook niet degene zijn die om die reden weggaat. Ik heb me hier ook kunnen ontwikkelen. Ik merk wel dat de mensen die in loondienst werken het zwaarder hebben om de kwaliteit hoog te houden, doordat je steeds vaker met een samengesteld team werkt.”

Quote

Als ik een financiële stap vooruit wil maken dan moet ik voor mezelf beginnen

Ben je aan het twijfelen om zzp’er te worden?
,,Ik heb het nooit doorgerekend. Maar begin wel langzaam na te denken of ik op den duur voor de helft in loondienst blijf en voor de andere helft ga zzp’en. Uurtarieven van zzp’ers zitten ruim boven die van mij. Tussen de 100-125 euro per uur. Aan de andere kant: ik heb een dertiende maand en ben verzekerd. Het is sowieso makkelijker geregeld in loondienst.”

In de 20 jaar ben je een aantal keer gewisseld van functie. Heb je toen over je salaris onderhandeld?
,,Intern is het lastiger om te onderhandelen dan wanneer je van buitenaf komt. Ik moest er altijd zelf wel achteraan. En dat vind ik altijd wel lastig, ik ben er niet zo’n ster in. Ik vind het ook lastig omdat je onderhandelt met mensen die je kent.”

Is het weleens gebeurd dat je niet kreeg wat je wilde?
,,Ja. Al was het een klein verschil van 100 euro. Maar dat onthoud je toch wel even. Je voelt je miskend. Wanneer je net begint gaat het voornamelijk over de inhoud van het werk, ik was niet heel erg met m’n verdiensten bezig. Dat kwam pas later toen ik een gezin kreeg. Dan worden je arbeidsvoorwaarden belangrijker. Op welke tijden je werkt, de werkdruk - ik werk in de gesloten jeugdzorg, een pittige tak - dat geeft veel stress. Maar ook de inkomsten worden belangrijk: je wil een huis om prettig in te leven. Het gaat niet alleen meer om mij.”

Quote

Ik was eerst niet heel erg met m’n verdien­sten bezig. Dat kwam pas later toen ik een gezin kreeg

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ik weet niet precies wat ze verdienen. De meesten zullen hetzelfde of minder krijgen, niet meer. Tenzij ze projectmatig aan het werk zijn. Als ik binnen de organisatie meer wil verdienen moet ik richting management, maar dat is niet echt wat ik ambieer.”

Heb je zelf weleens projectmatige klussen gedaan?
,,Ik heb naast mijn werk trainingen gegeven. Dat was vooral leuk om te doen, de financiën waren bijzaak. Ik werkte voor een bepaald uurtarief. Als zzp’er had ik vier keer zoveel verdiend. Maar ik vind ook, de organisatie heeft een bepaalde doelstelling en daar wil ik mij voor inzetten. En zij zetten zich ook voor mij in.

,,Ik heb vorig jaar een opleiding kunnen doen van 20.000 euro. Daar hebben ze 75 procent van betaald. De terugbetalingsregeling geldt volgens mij twee jaar. Maar goed, zoiets hoeft je niet te weerhouden om over te stappen. Je kunt prima met de nieuwe werkgever bespreken om deze kosten over te nemen. Al zou ik het toch gek vinden als ik nu snel weg zou gaan. Dat voelt als een soort ondankbaarheid.”

Verdient Peter genoeg?

Leeftijd: 44 jaar
Opleidingsniveau: WO
Werkervaring: 20 jaar
Leidinggevend: 18 werknemers

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor zijn functie bruto 5.412 euro voor 40 uur. ,,Dan kom ik aardig goed uit.”

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief