Volledig scherm
PREMIUM
Tunga kan putten uit een pool van 250 ICT’ers in Egypte, Nigeria en Oeganda. © Bart Leijssenaar

Schreeuwend tekort aan ict'ers: dit Nederland­se bureau werft in Afrika

Het is een oplossing voor het schreeuwende tekort aan ICT’ers: hulptroepen uit Afrika springen online bij via de Nederlandse start-up Tunga.

Hoe de werkomstandigheden zijn voor computerprogrammeurs in Oeganda? Nou, niet heel anders dan die van hemzelf, zegt Ernesto Spruyt, die met zijn start-up Tunga Afrikaanse ICT’ers detacheert bij Nederlandse bedrijven. Hij wijst om zich heen in de flexwerkplek aan de Amsterdamse Wibautstraat. Zo moeten we het ons ongeveer voorstellen, een ‘co-workingspace’ in de hoofdstad Kampala. Hij zegt het op een toon alsof het niks bijzonders is. ,,Daar doet het internet het ook.”

  1. Groot tekort aan doktersassistenten: ‘Het is echt één voor twaalf’

    Groot tekort aan doktersas­sis­ten­ten: ‘Het is echt één voor twaalf’

    Er is een groot gebrek aan doktersassistenten. Als er niets gebeurt, loopt het tekort in Nederland in 2022 op tot 600 doktersassistenten, volgens prognoses van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Sommige praktijken zullen zelfs hun deuren sluiten, waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA). In Houten gebeurt dat al, in de Ooijpolder dreigt hetzelfde scenario deze zomer.