Volledig scherm
© Thinkstock

Sexy geklede collega's nemen we vaak niet serieus

Uit onderzoek blijkt dat sexy geklede werknemers lang niet altijd als gelijken worden gezien: ze worden in sommige gevallen zelfs minder serieus genomen. Waar ligt de grens? 

Op de vraag 'collega's die zich overdreven sexy kleden, neem ik minder serieus' zei 41 procent ja. Dat blijkt uit een representatief onderzoek door het onderzoeksbureau Panelwizard in opdracht van Acties.nl onder 1.068 werkende Nederlanders. Vooral vrouwen moeten er niets van hebben als mensen zich op de werkvloer te uitdagend kleden: meer dan de helft vindt ze niet geloofwaardig. Van de ondervraagde mannen neemt 'maar' een derde sexy geklede collega’s minder serieus. Vooral jonge vrouwen tussen de 30 en 39 jaar hebben moeite met collega’s die zich te sexy kleden (61 procent), blijkt uit de cijfers.

Alhoewel het onderzoek rept over 'werkende Nederlanders', zal het vooral over vrouwelijke collega's gaan. ,,Te korte rokken, te diepe splitten, te diepe decolletés zijn de valkuilen voor vrouwen”, ervaart Yvonne van der Kroft van adviesbureau Etiquette à la carte. ,,Mannen kunnen zich niet zozeer té uitdagend kleden, maar kunnen wel ongepast gekleed gaan. Een te strakke spijkerbroek bijvoorbeeld, of een laag uitgesneden t-shirt.” Wat is wel veilig volgens Van der Kroft? ,,Een blouse met een jasje en een broek of rok tot op de knie. Niet te veel sieraden, make-up en parfum, dan kan er weinig misgaan.”

Bedrijfscultuur

Maar, je moet je daarvoor wel altijd even verdiepen in de bedrijfscultuur. ,,In Nederland zijn we wat losser in de omgang, maar we werken ook steeds vaker met buitenlandse bedrijven en andere culturen”, zegt Van der Kroft. Maar ook in Nederland kan het misgaan: ga je strak in pak naar een meeting met een groep automonteurs of in een Chanel-pakje naar een overleg in de sportschool, dan kan dat ook averechts werken. ,,Je kunt zelfs strak in pak de plank misslaan”, aldus de etiquette-expert.

Quote

Als je je er goed bij voelt en je je zelfverze­ker­der voelt met een open decolleté, dan moet je het zeker doen

Flirtcoach Angelique van 't Riet

Decolleté moet altijd iets toevoegen

Flirtcoach Angelique van ‘t Riet van zakelijkflirten.com geeft aan dat je altijd goed moet bedenken waar je de aandacht op wil leggen. Van ’t Riet: ,,Een mooi voorbeeld vind ik koningin Máxima. Zij draagt een broche altijd op haar schouder en nooit op borsthoogte.” Ook als je bijvoorbeeld een naamkaartje draagt, is het wijsheid om even logisch na te denken. Een broekband of broekzak? Misschien niet de meest logische keus. Net als een grote ketting om je nek als je niet wil dat mensen naar je decolleté kijken.

Maar helemaal geen decolleté? Dat hoeft ook weer niet volgens flirtcoach Van ‘t Riet. ,,Als je je er goed bij voelt en je je zelfverzekerder voelt met een open decolleté, dan moet je het zeker doen. Maar besef wel dat de aandacht er ook naar toe gaat. Helpt dat je? Waarom zou je het dan laten? Bekijk het altijd vanuit jezelf.”

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!