Volledig scherm
© Shutterstock

Tatoeage een jobstopper?
In Amerika niet meer

,,Met een tatoeage vind je toch veel moeilijker een baan?" Het was de verontwaardigde reactie van mijn vader toen ik als 16-jarige tiener zei  dat ik dolgraag een tattoo wou. De kans is groot dat hij er nog steeds zo  over denkt én dat veel mensen zijn mening delen, maar toch zit er stilletjes aan verandering in te komen. Dat heeft een nieuwe studie, gepubliceerd in het vakblad Human Relations, aangetoond.

Anno 2018 hebben tatoeages hun negatieve imago van zich afgeschud en met dank aan de vele modellen, voetballers, acteurs, actrices en andere sterren die er eentje hebben, is het zelfs ontzettend trendy geworden, schrijft Het Laatste Nieuws

Jobstoppers

Onderzoekers van de Universiteit van Miami en de Universiteit van Western Australia Business School hebben zich verdiept in de vraag hoe het fenomeen op de arbeidsmarkt werkt. Ze verwijzen naar een studie van het Amerikaanse Pew Research Center, waaruit bleek dat 72 procent van alle Amerikaanse millennials met een tattoo hun inkttekening verstopt. Professor Michael French en zijn onderzoeksteam vinden dat jammer en vroegen zichzelf af of dat wel noodzakelijk was. 

Quote

We vonden geen enkel verschil in loon tussen mensen met en zonder tatoeages

Ze trommelden meer dan 2.000 Amerikanen met een zichtbare tattoo op om te zien of de tekening een jobstopper was. ,,We vonden geen enkel verschil in loon tussen mensen met en zonder tatoeages", zo staat er in de studie te lezen. ,,Sterker: mensen met een tattoo hebben evenveel en soms zelf meer kans om aangenomen te worden voor een job." 

Dat ligt in de lijn met een studie die een zekere Andrew Timming twee jaar geleden al heeft uitgevoerd. Na een rondvraag bij bijna 200 managers vond de professor aan de Universiteit van St. Andrews dat mensen met een tatoeage meer kans hadden om aangenomen te worden voor een creatieve functie of een job die gericht is op jongere mensen, zoals een barman of barvrouw. 

Iets voor matrozen en gevangenen

Het aantal tatoeages neemt de laatste jaren toe. In Nederland steeg het aantal geregistreerde tatoeagestudio's van 380 (in 2008) tot 1100 twee jaar geleden. ,,Sinds een jaar of vijf lijkt het taboe rond tattoos - ordinair, wat doe je jezelf aan - compleet verdwenen", zei een tatoeage-artist toen. 

Volgens professor sociologie en cultuurkritiek Walter Weyns (UAntwerpen) heerste er ook bij onze zuiderburen in België tot diep in de twintigste eeuw een diepe weerstand tegen tatoeages. ,,Dat was iets voor matrozen en gevangenen. Een gevrijwaard lichaam hebben, dat was een teken dat je jezelf kon beheersen. We beschouwden dat ook als een teken van civilisatie.” Maar hij geeft ook toe dat daar verandering in komt. ,,Vandaag is juist het hebben van een tattoo een teken dat je controle hebt over je lichaam. De pop- en sportcultuur is daar voor een belangrijk deel debet aan: bekende sterren dragen zo uit dat zij de baas zijn over hun lichaam en erop schrijven wat zij willen. Opvallend genoeg is het nu dus een teken van zelfbeschikking geworden.”

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief