Te vaak plassen onder werktijd? Dan lever je bij callcenter loon in
Een plaspauze onder werktijd? Dat is lang niet altijd vanzelfsprekend. De FNV trekt aan de bel over de situatie in callcenters. ,,Medewerkers moeten uitloggen met een code, zo weet de werkgever precies hoeveel minuten per dag je op het toilet zit.”
Delen per e-mail
Bij sommige callcenters zijn ze zo streng, weet vakbondsbestuurder Elly Heemskerk, dat je per kwartier wordt uitbetaald. Te lange ‘bio pauzes’, of wel: toiletbezoekjes kunnen dus per direct invloed hebben op je uurloon. ,,Ik vind het mensonwaardig”, aldus Heemskerk. In Nederland werken ruim 140.000 mensen bij callcenters, blijkt uit cijfers van het UWV van september vorig jaar. ,,Een groot deel daarvan heeft met een ‘pauze-beleid’ te maken", aldus Heemskerk. De FNV is bezig met het opzetten van een actie.
,,De tijd die je op het toilet besteedt, wordt gemeten”, zegt een medewerker van een telefonische klantenservice. Hij wil graag anoniem blijven omdat hij nog steeds werkzaam is bij het bedrijf. ,,We mogen tien minuten per dag naar de wc. Op zich is dat wel toereikend als je ook tijdens je lunchpauze naar het toilet gaat, maar stel dat je een blaasontsteking hebt en toch de moeite neemt om naar je werk te komen? Het feit dat dit bestaat, voelt alsof het een kleuterklas is.”
Brancheorganisatie Klantenservice Federatie schrijft in een reactie op de korte plaspauzes dat inderdaad 'vrijwel alles wordt gemeten in een contactcenter'. ,,Dat is belangrijk om de bezetting zo te regelen dat het voor klanten goed bereikbaar is. Pauzes zijn opgenomen in het rooster en medewerkers houden zich daaraan om die bereikbaarheid te kunnen garanderen. Werkgevers moeten uiteraard verantwoord omgaan met de metingen en medewerkers in staat stellen hun werk op een prettige manier te doen." Hier hoort volgens de branchevereniging de gelegenheid om naar de wc te gaan wanneer de nood hoog is bij.
Wettelijke rechten
Maar heb je recht op een bepaald aantal plaspauzes? Toiletpauzes zijn niet wettelijk vastgelegd, vertelt arbeidsrechtsadvocaat Maarten van Gelderen. Wel staat in de wet dat elke werknemer die langer dan 5,5 uur werkt, recht heeft op een half uur pauze. ,,Werkgevers hebben de algemene verplichting het werk zo te organiseren dat het geen nadelige invloed heeft op de gezondheid van de werknemers. Dat staat in de arbeidsomstandighedenwet. In het geval van buschauffeurs of beveiligers, is het logisch dat je er iets over afstemt en het in het cao of bedrijfsreglement vastlegt.”
Ook oud callcenter-medewerker Cindy Hempenius heeft ervaring met gebrek aan plaspauzes. Sterker nog, haar werkgever gebruikte destijds een plasketting zodat er niet te veel mensen tegelijkertijd naar het toilet gingen: ,,Op zich snap ik dat je er afspraken over maakt, maar met een plasketting? Het voelt alsof je op de kleuterschool zit. Het doet iets met de betrokkenheid bij het bedrijf want je voelt je niet volwassen en volwaardig behandeld", aldus Hempenius. ,,Volgens mij moet je mensen eerst meenemen in de planning en informeren over het hoe en waarom van plaspauzes. Leg het niet op, maar leg het uit.”
Ook in andere sectoren is plassen niet altijd eenvoudig. Begin dit jaar legden buschauffeurs het werk neer omdat ze door de drukke roosters nauwelijks tijd hadden voor een toiletpauze. Schrijver Richard Engelfriet sprak al eerder met Paul, een kraanmachinist van bijna 60. Tijdens zijn diensten moet hij een fles meenemen om in te plassen.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
Wat doet een... Landmeter Marco (47) maakt het gezellig met collega's: ‘Voor 11 uur al acht koppen koffie op’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: landmeter bij RPS, Marco Jacobs (47). -
PREMIUM
Jonge artsen vatbaar voor burn-out: ‘Ik was aangenomen voor 36 uur maar werkte dubbel zoveel’
We lezen dagelijks over de hoge werkdruk in de zorgsector. Maar hoe voelt het nu écht om continu te moeten rennen voor patiënten? Ex-ziekenhuisarts Niki Achterkamp (30) vertelt over haar burn-out en tipt wat volgens haar anders zou moeten in de zorg. -
video Deze pakketbezorgers doen er alles aan om jouw cadeautjes op tijd af te leveren
Deze dagen is het topdrukte voor de pakketbezorging. Alleen al het PostNL-depot in het Zeeuwse Goes verwerkt in deze periode dagelijks zesduizend pakjes meer dan normaal. Bezorger Peter Roelofs neemt ons mee op een uitzonderlijk drukke werkdag. ‘Wel 140 keer vandaag druk ik op een belletje.’ -
De huisman ‘Jaloers kan ik worden op mensen die lekker een potje kunnen janken, lijkt me heerlijk’
Niek Druijff (42) verruilt het Nederlandse platteland voor Singapore. Als huisman tussen de expats schrijft hij wekelijks over zijn belevenissen. Vandaag: echte mannen huilen niet. -
Waarom we in Nederland een vrouwenquotum nodig hebben
De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met de invoering van een vrouwenquotum. Maar hebben we in Nederland echt zo'n regel nodig? En gaat zo'n quotum wel werken? Een antwoord op de meest gestelde vragen.
-
Heb jij misschien een burn-out? Doe de test!
Een burn-out wordt niet altijd goed herkend door werknemer en werkgever, constateert burn-outexpert Mascha Mooy. Ze schreef er het boek Bye Bye Burnout over, een praktische handleiding om burn-out te overwinnen. Weten of jij misschien een burn-out hebt? Doe deze test uit het boek. -
Werkgevers pakken uit met kerstpakket: duurder en een heus ‘uitreikmoment’
Kerstpakketten zijn onverminderd populair, de gemiddelde prijs stijgt en het ‘uitreikmoment’ is vaker ‘een hele happening’. Voor werkgevers is dat een extra manier om waardering te tonen aan de medewerkers, zien kerstpakkettenleveranciers. -
podcast Een 9-tot-5-mentaliteit slecht? Deze ondernemer is er juist blij mee
De impact van werkstress valt voor de werkgever niet te negeren. Joost Diepenmaat, de eigenaar van online boekhoudpakket Moneybird, besloot het werk bij zijn bedrijf anders in te richten om stress tegen te gaan. Zónder kantoortuin en overmatige berichten in groepsapps. Hij vertelt erover in een podcast voor De Ondernemer.