Koen Jonckheere van het bedrijf Jonckheere waar twee uur per dag in stilte gewerkt dient te worden.
Volledig scherm
Koen Jonckheere van het bedrijf Jonckheere waar twee uur per dag in stilte gewerkt dient te worden. © Benny Proot

Tussen 8 en 10 uur mag er niet gepraat worden bij dit Vlaamse bedrijf

Studiebureau Jonckheere uit Brugge, dat zich toelegt op infrastructuur- en mobiliteitsopdrachten, heeft een wel heel drastische maatregel genomen tegen burn-outs bij het personeel. Tussen 8 en 10 uur ’s morgens mag er niet gepraat worden én slechts twee keer per dag laat een IT-systeem e-mails doorkomen. ,,Alles wat stoort, halen we eruit”, zegt Koen Jonckheere.

Studiebureau Jonckheere won met deze innovatieve manier van werken onlangs de prijs voor beste werkgeverschap (Liantis Award 2019) in België. ,,Alle e-mails aan medewerkers komen centraal binnen dankzij een IT-systeem en we sturen de berichten dagelijks maar op twee momenten door naar onze 35 medewerkers”, vertelt directeur Koen Jonckheere (49). ,,Zo proberen we de e-mails, die toch vaak een stoorfactor zijn, te beperken. We spreken ook onze externe partners aan als ze teveel mails sturen.” 

Bibliotheekuur

Daarnaast geldt er in het bedrijf ook een ‘bibliotheekuur’, tussen 8 en 10 uur. ,,Dat houdt in dat we elkaar intern niet storen tijdens de eerste twee werkuren van de dag”, vertelt Jonckheere. ,,Met onze aanpak willen we het welzijn van onze medewerkers verhogen, betere kwaliteit nastreven en een stabiele werkomgeving creëren. Onze medewerkers ervaren dit als iets positief.” 

De directeur heeft in het verleden wel werkkrachten verloren door burn-out. ,,Ik begrijp dat het soms heel erg druk kan worden. We proberen daarom manieren te verzinnen om het werkklimaat zo aangenaam mogelijk te maken. Als het stil is tijdens die eerste twee uren van de dag, werken de mensen het hardst. Het komt de concentratie ten goede.”

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief