Websuper Picnic valt niet onder supermarkt-cao, oordeelt rechter
Picnic is geen supermarkt. De Amsterdamse websuper hoeft zich van de rechter niet aan de supermarkt-cao te houden. Dat is een nederlaag voor vakbond FNV.
Delen per e-mail
Vakbond FNV strijdt al meer dan een jaar voor de arbeidsvoorwaarden van het in 2015 opgerichte Picnic. Volgens de bond strijkt het bedrijf jaarlijks tien miljoen euro op door niet volgens de supermarkt-cao uit te betalen, zoals concurrenten AH.nl en Jumbo.nl wel doen. Dat geeft het bedrijf volgens de bond een oneerlijk concurrentievoordeel.
Maar de rechter, die vandaag uitspraak deed in een zaak die door de bond was aangespannen, is het daar niet mee eens.
Picnic heeft verschillende activiteiten, zoals het inpakken of het bezorgen, in tien verschillende bv’s gestopt. Daardoor vallen de bezorgers en het magazijnpersoneel volgens de rechter niet binnen de voorwaarden voor de supermarkt cao, waar concurrenten Albert Heijn en Jumbo zich - ook voor hun webmedewerkers - zich wel aan houden.
Picnic moet volgens een uitspraak van de Amsterdamse rechter vandaag alleen Picnic bv, het deel van het bedrijf dat zich vanaf Amsterdam Overamstel bezig houdt met het assortiment en de prijzen van producten, onder de supermarkt cao laten vallen.
Cao-voorwaarden
Volgens FNV heeft Picnic zichzelf zo georganiseerd, dat het bewust niet onder de cao-voorwaarden hoeft te vallen. ,,De enige reden dat Picnic dat doet is om medewerkers zo weinig mogelijk te betalen,” zegt Zakaria Boufangacha. ,,Ze verdienen net iets meer dan het minimumloon.” Gemiddeld scheelt dat per uur bijna 2 euro met hun collega’s bij ah.nl.
De bond overweegt in beroep te gaan. ,,Voor ons is dat zo duidelijk als wat: Picnic is een supermarkt. Het enige verschil met traditionele supermarkten is dat ze alleen bezorgen en geen fysieke winkels hebben.”
De bond vreest nu dat ook ander websupers hun personeel in aparte bedrijven stoppen, zodat ze de supermarktcao kunnen ontlopen. ,,We sluiten cao’s onder meer af om werknemers binnen één branche voor hetzelfde werk gelijk te belonen. Daarmee voorkom je concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Door deze uitspraak worden medewerkers speelbal in de concurrentiestrijd in de supermarktbranche,” zegt Boufangacha.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
Salaris Gerard (64) heeft zijn loonstrook nog nooit gelezen: ‘Mijn vrouw doet de geldzaken’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Gerard (64) is al 31 jaar grondwerker. -
Waarom dat enórme kerstpakket toch altijd tegenvalt
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het ‘meer is minder’-effect -
Dit betekent de nieuwe NS-dienstregeling voor jou
Op zondag 15 december gaat de nieuwe dienstregeling van de NS in. Maar betekent dit ook dat je als treinende forens een paar minuten langer kunt doorslapen, of moet je juist eerder je bed uit? Dit zijn de grootste veranderingen in het spoorboekje. -
Wat doet een... Landmeter Marco (47) maakt het gezellig met collega's: ‘Voor 11 uur al acht koppen koffie op’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: landmeter bij RPS, Marco Jacobs (47). -
PREMIUM
Jonge artsen vatbaar voor burn-out: ‘Ik was aangenomen voor 36 uur maar werkte dubbel zoveel’
We lezen dagelijks over de hoge werkdruk in de zorgsector. Maar hoe voelt het nu écht om continu te moeten rennen voor patiënten? Ex-ziekenhuisarts Niki Achterkamp (30) vertelt over haar burn-out en tipt wat volgens haar anders zou moeten in de zorg.
-
video Deze pakketbezorgers doen er alles aan om jouw cadeautjes op tijd af te leveren
Deze dagen is het topdrukte voor de pakketbezorging. Alleen al het PostNL-depot in het Zeeuwse Goes verwerkt in deze periode dagelijks zesduizend pakjes meer dan normaal. Bezorger Peter Roelofs neemt ons mee op een uitzonderlijk drukke werkdag. ‘Wel 140 keer vandaag druk ik op een belletje.’ -
De huisman ‘Jaloers kan ik worden op mensen die lekker een potje kunnen janken, lijkt me heerlijk’
Niek Druijff (42) verruilt het Nederlandse platteland voor Singapore. Als huisman tussen de expats schrijft hij wekelijks over zijn belevenissen. Vandaag: echte mannen huilen niet. -
Waarom we in Nederland een vrouwenquotum nodig hebben
De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met de invoering van een vrouwenquotum. Maar hebben we in Nederland echt zo'n regel nodig? En gaat zo'n quotum wel werken? Een antwoord op de meest gestelde vragen.