Volledig scherm
© ANP

ABN Amro houdt voet bij stuk: ondernemers wietproject niet welkom

ABN Amro blijft bij zijn besluit om ondernemers die een cannabisproject willen starten, te weigeren als nieuwe klant. Dat bleek vanmiddag in een kort geding dat de vier initiatiefnemers hadden aangespannen. Zij vinden dat ze gewoon een zakelijke bankrekening moeten kunnen openen. 

Met hun nieuw opgerichte bedrijf Project C wil het viertal – onder andere een advocaat, een huisarts en een ex-Statenlid – meedoen aan het voorgenomen overheidsexperiment met de gereguleerde teelt van cannabis. Ter voorbereiding hebben zij een bankrekening nodig, maar zolang er geen totale zekerheid is over de wietproef, weigert de bank mee te werken.  

,,Het wetsvoorstel dat het experiment mogelijk moet maken, moet nog aangenomen worden. Bovendien is het nog maar de vraag of Project C een vergunning krijgt om wiet te kweken’’, zei advocaat mr. Joost Achterberg vanmiddag namens de bank tegen de kortgedingrechter. Daar voegde de advocaat nog aan toe: ,,Het voorbereiden van hennepteelt is strafbaar, en zonder vergunning zijn de oprichtingsactiviteiten van Project C mogelijk strafbaar. Daarom wil de bank geen relatie met deze klant.’’

De bedoeling is dat de proef in 2021 van start gaat in tien gemeenten. Het kabinet zou begin volgend jaar maximaal tien telers aanwijzen die legaal wiet mogen gaan kweken. Die wiet is bestemd voor de coffeeshops in de proefgemeenten. 

Ideologische onderneming 

De initiatiefnemers achter Project C willen een plantage opzetten voor de productie van jaarlijks 12 ton cannabis en afgeleide producten. Volgens de initiatiefnemers gaat het om een ideologische onderneming en zullen zij niets doen wat het daglicht niet verdraagt. De bank heeft volgens hen niets te vrezen, maar daar denkt ABN zelf anders over. 

Coffeeshops, growshops en andere soortgelijke ondernemingen behoren volgens de bank tot de zogeheten ‘integriteitsgevoelige sectoren’, of anders gezegd tot sectoren met een verhoogd risico op witwassen. Overigens weigert niet alleen ABN de ondernemers een zakelijke rekening, ook andere banken hebben al nee gezegd. Dat het bedrijfje zijn pijlen specifiek richt op ABN is omdat een paar van de oprichters al een relatie hebben met de bank. Of de ondernemers toch een rekening moeten kunnen openen, zal 4 november blijken als de rechter uitspraak doet. 

Witwassen 

Duidelijk is wel dat sinds de witwasaffaire bij ING aan het licht kwam en die bank een recordboete kreeg opgelegd van liefst 775 miljoen euro, de banken het risico op witwassen zoveel mogelijk buiten de deur willen houden. ABN houdt al rekening met een witwasboete, zo bleek bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Toen kwam de bank naar buiten met het nieuws dat het zijn 5 miljoen klanten zal doorlichten

Onlangs werd duidelijk waarom: het Openbaar Ministerie maakte bekend een onderzoek te zijn gestart naar de instelling omdat die niet of niet op tijd melding heeft gemaakt van ongebruikelijke transacties, klanten niet voldoende doorgelicht heeft en niet tijdig klantrelaties heeft verbroken. 

Ook andere banken hebben extra maatregelen genomen om hun controles op mogelijke witwaspraktijken te verbeteren. Zo nam Rabobank een paar maanden geleden het besluit om geen profclubs meer te accepteren als nieuwe klant omdat ‘het de risico’s van het zakendoen met profclubs te groot acht’. 

 1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

  TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

  Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”
 2. Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in hightech-regio ‘Vechtdal Valley’
  PREMIUM
  Hightech

  Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in high­tech-re­gio ‘Vechtdal Valley’

  Wat is toch dat ‘Best bewaarde geheim van Hardenberg’? Masévon Group schermt ermee op een groot bord langs de N36 waar ze een nieuw pand bouwen voor een nieuwe tak: Masévon Advanced Systems. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de hightech-branche rond Hardenberg. ,,Ik noem het hier Vechtdal Valley”, zegt CEO Henk Kieft, met een knipoog naar de beroemde techregio in Californië.