Action, Big Bazar, Blokker en Wibra grijpen afhaalmogelijkheid met beide handen aan
Winkels kunnen mogelijk volgende week weer open voor het afhalen van bestellingen en dat laten koopjesketen Action, budgetwinkelketen Big Bazar, Blokker en prijsvechter Wibra zich geen twee keer zeggen.
Delen per e-mail
Action wil de deuren zodra dat mag openen voor afhalers. De overheid beslist waarschijnlijk later deze week of en wanneer het weer kan. De discounter wil de afhaalmogelijkheid die het nu in andere Europese landen aanbiedt ook in Nederland mogelijk maken. Maar Action benadrukt wel dat het niet om een echte webwinkel gaat.
In Frankrijk, België, Duitsland en Oostenrijk is sinds de eerste lockdowns al een afhaalsysteem opgetuigd, om het winkelverkeer door te kunnen laten gaan. Daar kunnen klanten via de website producten bij hun lokale winkel reserveren en daar ophalen. Ze betalen pas in de winkel.
Volgens een woordvoerder van de keten is dat geen webshop, omdat er niet online wordt afgerekend en de producten niet worden verstuurd en bezorgd. Action staat erom bekend dat het geen webshop heeft en dat klanten naar de winkel moeten voor hun aankopen. Een ‘echte’ webshop zit er omwille van de lage marges vooralsnog niet in.
Als alles meezit, wil Action in Nederland een soortgelijk afhaalsysteem optuigen. ,,We hebben er zo veel ervaring mee dat we het kunnen inzetten zodra het kan. In Nederland wordt het interessant wat er mogelijk gaat zijn”, stelt de zegsman, die aangeeft dat Action nu nog niet weet waar het precies aan toe is en daarom de persconferentie van het kabinet van dinsdagavond afwacht. Ook is het voor Action nog onduidelijk wat het assortiment precies mag worden en hoe de regels worden om met klanten om te gaan.
Action zegt in Nederland veel vragen van klanten te krijgen over praktische spullen, zoals kapotte lampjes. ,,Die moeten ze nu bij een bouwmarkt halen voor een veel hoger bedrag”, aldus Action.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Voordeelboxen
Bij Big Bazar kunnen klanten binnenkort mogelijk voordeelboxen afhalen. Echt een webshop of een volledige ‘click and collect’ waarbij mensen individuele artikelen kunnen bestellen en afhalen, zit er volgens topman Hans Danhof niet in.
Een echte webshop is in de ogen van de winkeldirecteur niet rendabel voor Big Bazar, zeker niet voor een periode van enkele weken. Volgens Danhof zit er daarvoor te weinig marge op de producten uit het assortiment van de discounter.
Big Bazar besloot eind vorig jaar al om tijdelijk speciale voordeelboxen aan te bieden om in deze moeilijke coronaperiode toch nog iets te kunnen verkopen. Voor enkele tientjes krijgen klanten dan een doos met een voorraad producten. Deze boxen worden momenteel thuisbezorgd door winkelpersoneel van Big Bazar. Danhof geeft aan dat de boxen ‘best goed lopen’. Soms krijgt de winkel enkele honderden bestellingen per dag.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Bezorging
Als het kabinet straks echt besluit om afhalen in winkels weer toe te staan, is het onmiddellijk gedaan met die bezorging door eigen medewerkers. Danhof hoopt dan in alle 150 filialen in Nederland weer enkele werknemers paraat te hebben om bestellingen te overhandigen, al zal dit waarschijnlijk allemaal nog wel op afspraak moeten gebeuren.
Deze versoepeling van de coronamaatregelen zou volgens Danhof overigens ‘niet meer dan een doekje voor het bloeden’ zijn. Hij hoopt dat de winkels van Big Bazar binnen niet al te lange tijd weer helemaal open kunnen.
Overstag
Blokker zal de afhaalmogelijkheid waarschijnlijk anders aanpakken dan zusterketen Big Bazar. Bij Blokker konden consumenten altijd al producten afhalen. Een woordvoerster laat weten blij te zijn met een eventuele opening, maar benadrukt dat de online verkoop niet opweegt tegen de verkoop in de winkels. ,,Het is wel meer dan wat het was, maar de winkels moeten voor ons gewoon open zijn. De winkels zijn ingericht op aanloop, waar Blokker het van moet hebben”, aldus de zegsvrouw. Blokker bekijkt nog hoeveel filialen open kunnen voor afhaal.
Onder druk van de coronacrisis gaat Wibra wel overstag en opent een webshop. Met een beperkt assortiment wil de prijsvechter uit Epe inkomsten krijgen, nu de 241 winkels al wekenlang gesloten zijn. Dat winkels waarschijnlijk vanaf volgende week open mogen voor bestellingen, noemt topman Bas Duijsens een eerste stap in de goede richting. ,,Wij moeten omzetten gaan maken.”
Hobbymatig
In de strijd tegen het coronavirus besloot het kabinet medio december alle niet-essentiële winkels te sluiten. Winkeliers zagen daardoor de belangrijke kerstperiode grotendeels aan zich voorbijgaan. Klanten mogen wel spullen bestellen, maar die moeten dan worden thuisbezorgd. Afhalen is niet toegestaan.
Een uitzondering geldt voor bouwmarkten en andere doe-het-zelfwinkels. Daar mogen vooraf bestelde artikelen wel worden afgehaald. Dat geldt ook voor bibliotheken en voor winkels die diervoeding verkopen voor hobbymatig gehouden boerderijdieren, zoals kippen, varkens of geiten.
Vaart maken
De Kamer riep het kabinet vorige week in een debat over de steunmaatregelen al op om vaart te maken met afhaalmogelijkheden voor meer winkeliers. Maar een definitief besluit is er nog niet. Met name de vrees voor de Britse coronavariant, die een stuk besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus, maakt elke mogelijke versoepeling nu nog erg onzeker.
De ruimte om de teugels verder te laten vieren, en de horeca en detailhandel al dan niet gedeeltelijk te heropenen, is volgens ingewijden zeer beperkt. Het kabinet beslist dinsdag wat er wel mogelijk is, en welke versoepelingen echt nog een paar weken langer moeten wachten. Wel is zondag al besloten dat de basisscholen en de kinderopvang volgende week weer open gaan.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vijf doden
Rijkste man van Tsjechië omgekomen bij helikoptercrash, Nederlands bedrijf rouwt
Een helikoptercrash in Alaska heeft het leven gekost aan de rijkste man van Tsjechië, miljardair Petr Kellner. Ook vier andere mensen kwamen om het leven, maakte zijn in Nederland gevestigde investeringsfonds PPF Group bekend. -
AEX-index doorbreekt voor het eerst in twintig jaar 700-puntengrens
De AEX-index, de belangrijkste Nederlandse beursindex, brak vanochtend voor het eerst in dik twintig jaar door haar oude hoogtepunt: de 700-puntengrens. Sinds 2000, op het hoogtepunt van de internethausse, was de AEX niet zo hoog. -
VIDEO
Nederland doet niet mee aan staatssteun Air France-KLM
Air France-KLM krijgt opnieuw staatshulp, maar niet van Nederland. De eigenaar van KLM komt daarbij voor een flink deel in handen van Frankrijk dat tot 4 miljard euro extra steun verleent. Nederland ziet zijn belang verwateren. Het demissionaire kabinet werkt wel aan extra steun voor dochter KLM. -
Philips verkoopt huishoudelijke tak voor 4,4 miljard euro aan Chinese investeerder
Technologiebedrijf Philips verkoopt de divisie voor huishoudelijke apparaten aan de Chinese investeerder Hillhouse Capital. Het bedrijf betaalde in totaal zo'n 4,4 miljard euro voor de het onderdeel, waar onder meer koffiezetapparaten, strijkijzers en stofzuigers worden gemaakt. -
PREMIUMPoll1
Drukte bij vakantieparken in Oost-Nederland: veel boekingen voor Pasen en meivakantie (maar één groep blijft weg)
Vakantieparken en campings in Oost-Nederland maken zich op voor drukke weken. Nu het negatieve reisadvies voor het buitenland is verlengd, kiezen veel Nederlanders ervoor tijdens het paasweekend en de meivakantie in eigen land vakantie te vieren. Buitenlandse gasten laten Nederland vanwege reisbeperkingen echter links liggen en dat doet financieel pijn.
-
PREMIUMJannie Benedictus
Niemand wil een huilende weduwe aan de poort
Jannie Benedictus is jurist en financieel journalist. Ze schrijft wekelijks over ontwikkelingen die voor ondernemers, bedrijven en werknemers in deze regio van belang kunnen zijn. Deze aflevering gaat over nabestaandenpensioen. -
PREMIUMInterview7
Auping bedolven onder reacties om terugbetalen staatssteun: ‘Die 1,2 miljoen houden voelde niet goed’
De Deventer beddenfabrikant Royal Auping betaalt 1,2 miljoen euro staatssteun die het bedrijf vorig jaar kreeg bij het begin van de coronacrisis terug. Dat wordt goed ontvangen, merkt ceo Jan-Joost Bosman. Hij wordt bedolven onder reacties, van ‘Klasse’ tot ‘Gaan wij ook doen’ en ‘Koninklijk bedrijf’. De teller op LinkedIn staat op bijna 3000 duimpjes. ,,Fantastisch.” -
Video
Gemengde reacties op afhaalloket winkels: ‘Druppel op gloeiende plaat’
Winkels kunnen mogelijk volgende week weer open voor het afhalen van bestellingen. Het kabinet kijkt serieus naar die mogelijkheid.